Mladi srpski glumac Jovan Ginić dobitnik nagrade “Otkrovenje“ u Kanu

Kultura 24. maj 202321:19 0 komentara
Gordan Matić

Srpski glumac Jovan Ginić dobitnik je nagrade "Otkrovenje" na Kanskom filmskom festivalu, koja se dodeljuje najboljem mladom glumcu festivala, saopštio je Filmski centar Srbije.

On je nagradu, koju dodeljuje fondacija „Luj Roderer“ (Louis Roederer), dobio za glavnu ulogu u filmu „Izgubljena zemlja“ (Lost Country) reditelja Vladimira Perišića.

Ginić u filmu glumi Stefana, petnaestogodišnjeg gimanazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv režima Slobodana Miloševića, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti.

Reditelj Vladimir Perišić rekao je za sajt Filmskog centra Srbije da je Ginićeva posvećenost tom filmu bila izuzetna i da je ostvario ulogu o kojoj će se dosta pričati.

„On je u samom srcu događaja mog novog filma, a pred njim je jedna veoma teška borba: da prihvati neprihvatljivo i suoči se sa stvarnošću sveta iz kojeg dolazi, što je utoliko teže jer se radi o njegovoj majci. To je suština priče koji sam želeo da ispričam svojim novim filmom“, kazao je Perišić.

„Izgubljena zemlja“ je koprodukcija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima.

Pored nagrađenog Ginića, u filmu „Izgubljena zemlja“ glumi još troje mladih glumaca-debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović, kao i glumci Jasna Đuričić i Boris Isaković.

Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine kada je u programu „Petnaest dana autora“ prikazan „Teret“ u režiji Ognjena Glavonića.

Nagrada koju je dobio Ginić uspostavljena je pre šest godina kako bi se ohrabrili mladi gumački talenti i prva je kanska nagrada za sprski film posle mnogo godina, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!