Mozaik u Kući legata, autori iz Srbije i Evrope

Kultura 21. jan 202218:02 0 komentara
N1

Beogradski festival mozaika se po treći put održava u Beogradu, a otvoren je za publiku do 9. februara u Kući legata.

Prvi put je održan 2016. godine, a zatim 2018. U međuvremenu je održan u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a predstavljen je izborom od dvadeset pet mozaika i na izložbi Balkanski mostovi u Plovdivu.

Ove godine biće prikazano preko 100 dela 84 autora iz Srbije i inostranstva. Poseban akcenat stavljen na mozaičku scenu Austrije i Bugarske.

Što se tiče stvaralaca iz Srbije do sada su predstavljne sve tendencije i pravci, kao i svi značajniji autori. Takođe je na prethodnim sazivima održan omaž našim velikim mozaičarima Snežani Marinković i Borislavu NJežiću.

Tokom trajanja Festivala održavaće se radionica mozaika ateljea Kamen i lom, tako da posetioci mogu i sami oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici, kao što će moći i da se upoznaju sa savremenim materijalima za izradu mozaika.

U pratećem programu svakog utorka i srede održavaće se predavanja iz oblasti koje su bliske i interesantne stvaraocima u mozaiku (geologija, minerologija, arheologija, matematika), o antičkim mozaicima na tlu Srbije, ali i o tome šta su antički pisci zabeležili o mozaiku, kao i predavanja o smislu i značaju savremenog mozaika.

Festival nastoji da istakne činjenicu da Beograd ima jednu od najačih mozaičkih likovnih scena u Evropi i da to može biti jedan prepoznatljiv i originalan doprinos kulture srbije na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Festival je otvoren do 9. februara, a podržali su ga Austrijski kulturni forum Beograd, Mapei, kao i Rudarsko geološki fakultet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!