Mural prijateljstva u Borči – podrška za decu migrante i izbeglice bez pratnje

N1

Mural posvećen deci, podršci između vršnjaka, prijateljstvu i zajedništvu, a koji je naslikao umetnik Artez, otkriven je juče u Borči. Oslikavanje ovog murala organizovala je nevladina organizacija PIN, a u ceo projekat uključili su i decu bez roditeljskog staranja iz migrantske populacije.

„Hteli smo da prenesemo poruku o prijateljstvu, toleranciji, međusobnoj podršci u društvu“, kaže Aleksandra Nicović iz PIN-a, i dodaje da je ideja za mural nastala kroz projekat koji je uključivao i mlade iz lokalne populacije i decu iz izbegličke populacije koja su ovde bez pratnje.

Muralista Artez podržao je tu ideju i želeo je da oslika mural na ovu temu, a inicijativa je naišla na podršku, kako navodi Nicović, i u Borči među stanarima odabrane zgrade. „Oni su to vrlo lepo dočekali, u celom procesu smo imali podršku lokalne zajednice. A dosta stanara okolnih zgrada sada želi mural na svojoj zgradi, kao i da se pokrene inicijativa da se prenose lepe vrednosti kroz oslikavanje murala“, dodala je ona.

Kako je navela, deca migranti i izbeglice bez pratnje roditelja u Srbiji smešteni su u centrima određenim za to, a sa njima radi veliki broj organizacija i institucije, koje se trude da im pruže bezbedno okruženje i koliko toliko normalne uslove za odrastanje. „Oni se možda kratko zadržavaju ovde, ali se trudimo da im pružimo podršku“, zaključila je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare