Muzički i filmski festival u Doljevcu: Otvaramo oči pred hororima egzistencije

Kultura 30. jun 202213:42 > 13:52 1 komentar
Mural Alekse Skočajića

Na konferencija za novinare u Javnoj biblioteci u Doljevcu predstavljen je program Slaughter Horror i Slaughter Heavy Metal festivala, koji se održavaju od 1. do 3. jula u prostoru nekadašnje doljevačke klanice. Javnosti je prikazan izgled “Zlatne macole”, glavne nagrade koja će biti dodeljena autoru najboljeg horor filma.

Medijima su se obratili predstavnik opštine Doljevac Bogi Mitić, direktor biblioteke, Tamara Vulić, ispred Turističke organizacije Opštine Doljevac, kao i kreatori programa Dejan Ognjanović, umetnički direktor horor festivala i Željko Ljubić, umetnički direktor hevi metal Slaughter festivala.

„Dobri, umetnički horor filmovi nisu eskapistički: oni su jedan oblik otvaranja očiju pred hororima naše egzistencije, ne samo socijalne, nego i psihičke, duhovne, metafizičke. Festival umetničkih horor filmova pokušaj je da odvojimo horor filmove konfrontacije od horor filmova eskapizma i prikažemo ih publici koja ih drugačije ne bi bila svesna, jer bi joj prošli ispod radara, zasenjeni onim hororima koji su marketinški glasnije, prominentnije plasirani na tržištu razbibrige“, rekao je kreator programa, Dejan Ognjanović.

Umetnički direktor festivala, Željko Ljubić istakao je da je fuzija horora i hevi metala normalan sled okolnosti: „Heavy metal je oduvek, od začetnika kao što je Black Sabbath, bio blizak hororu, primera je i previše, od monstrum-maskote Edija Iron Maidena pa do direktnih omaža horor piscu H. F. Lavkraftu u pesmama Iron Maidena, Metallice, Morbid Angela i bezbrojnih drugih. A nekadašnja klanica se pokazuje kao idealan prostor za tvrd zvuk.“

Tokom tri dana festivala, biće prikazano 20 filmova na tri bioskopska platna, a posetioci će imati priliku da pogledaju i na četvrtom bioskopu više kratkih ostvarenja izrađenih u 9D tehnici, kao i da isprate koncerte 12 hevi metal bendova koji nastupaju na dva nezavisna stejdža.

Poseban segment festivala biće tribina „Dejan Ognjanović“ koja se održava u Nišu u Deli prostoru, u subotu 2. jula sa početkom od 13 časova. Na tribini će učestvovati Jovan Ristić, direktor Festivala srpskog filma fantastike i ko-autor knjige „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ i dr Marko Pišev, pisac i predavač sa grupe za Etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a dr Dejan Ognjanović, umetnički direktor Slaughter horor festivala biće moderator ovog razgovora.

Komentari (1)

Vidi sve komentare