„Nadamo se da bi bila ponosna“: Ekipa filma o životu Ejmi Vajnhaus

Kultura 17. apr 202421:52 1 komentar
Printscreen

"Back to black" biografsko ostvarenje o životu Ejmi Vajhaus počeo je da se prikazuje u bioskopima u svetu, a u Srbiju stiže sledećeg meseca.

Muzika, tekst i reči Ejmi Vajhaus bili su vodilja tokom stvaranja filma „Bek to blek“, kaže Sem Tejlor Džonson, rediteljka ostvarenja o životu ove pevačice.

Biografska drama prati uspon Ejmi Vajnhaus, rast njene popularnosti i odnos sa porodicom i bivšim suprugom.

Film izlazi gotovo 13 godina nakon smrti ove višestruke Gremi dobitnice. Smatrana je jednom od najtalentovanijih pevača svoje generacije, a njena prerana smrt u 27. godini potresla je publiku i muzički svet.

Suštinski važno je bilo ispričati priču iz njene pozicije, rekla je rediteljka.

„Želela sam da pričam iz njene perspektive, da joj vratim snagu, jer sam imala utisak da joj je to uzeto i da se na nju gleda kao na žrtvu sopstvene tragedije.
Osećala sam da dok pravim film kroz njene reči, njenu muziku – da je to slavi. Bilo mi je to važno i ona to zaslužuje“, dodaje ona.

Britanska glumica Marisa Abela, koja igra Vajnhaus, kaže da je za nju ta uloga predstavljala istovremeno i odgovornost i glumački san.

„Ne pruža vam se ovakva uloga, da igrate Ejmi, svaki dan. Želela sam da prenesem njenu osetljivu stranu ličnosti u filmu. Ona je bila pametna i duhovita, i hrabra, ali i neverovatno ranjiva i emotivna, i to sam želela da dočaram. Želela sam da podsetim ljude na njenu ranjivost, na devojčicu iza muzike“, ističe glumica.

Snimanje ovog filma odobrila je porodica Ejmi Vajhaus, a rediteljka ističe da se uoči snimanja sastala i sa njenim roditeljima.

„Nije mi bilo potrebno ničije odobrenje. Važno mi je da to kažem, jer je važno da naznačim da sam napravila baš onakav film kakav sam želela da napravim. Imala sam dozvolu za muziku. Ali želela sam da se sastanem sa porodicom iz poštovanja jer sam pravila film o njihovoj ćerki, i za mene bi bilo pogrešno da nisam razgovarala sa njima. A to što su oni i odobrili priču ovog filma pošto su ga i videli, to je zaista zaista dobro“, navodi Džonson.

Rediteljka je rekla i da se nada da bi i sama Ejmi Vajnhaus bila ponosna na sebe da može da pogleda ovaj film.

„Nadam se da bi bila ponosna što je njena muzika izdržala test vremena, i što je mi sada ovde ponovo slavimo“, kaže rediteljka.

„Nadam se da bi bila ponosna na sebe i na sve što je postigla u životu. Mislim da je došlo vreme da slavimo neverovatno nasleđe koje nam je ona ostavila kao umetnik“, zaključuje Abela.

„Back to Black“ počeo je da se prikazuje u bioskopima u svetu prošle nedelje, a u domaće bioskope stiže u maju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare