Nagrada publike za film “Heroji radničke klase” u Bolonji

Kultura 22. jun 202213:39 1 komentar
Promo

Treći dugometražni igrani film Miloša Pušića, “Heroji radničke klase”, nastao uz podršku Filmskog centra Srbije, osvojio je nagradu publike u programu “Evropa bez granica” na 18. festivalu Biografilm u Bolonji. Podsetimo, svetska premijera filma održana je zimus u programu “Panorama” Berlinskog festivala.

Projekat za film “Heroji radničke klase” je 2012. učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station) održanoj u okviru Berlinskog festivala. Filmski centar Srbije je u novembru 2020. odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, uz obrazloženje da je reč o filmu koji “uznemirava i potresa”: “Možda i najveća vrednost ovog filma jeste empatija sa kojom reditelj i glumci pričaju ovu priču o izgubljenom dostojanstvu radnika”, piše u obrazloženju komisije koja je još zapazila: “Jasno se iz filma vidi se da se u pričanje ove priče upuštaju bez ikakvih kalkulacija osim želje da ova priča postane film kome je srce na pravom mestu”.

POVEZANE VESTI

Prema sinopsisu filma, Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, borba za radnička prava postaje borba za život i smrt, a Lidija mora da se opredeli na čijoj je strani.

Film “Heroji radničke klase” je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće “Altertise”, a na scenariju su, pored producenta i reditelja Pušića (“Jesen u mojoj ulici” i “Odumiranje”), radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević. U ekipi filma su i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski. Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Pored Jasne Đuričić, koja je za ulogu u fimu “Quo Vadis, Aida?” proglašena za najbolju evropsku glumicu, u “Herojima radničke klase” glume: Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi. Film je nastao uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije.

Komentari (1)

Vidi sve komentare