Nagrada regionalnom No borders orchestra

Kultura 07. jun 202311:33 0 komentara
Promo

No Borders Orchestra dobitnik je nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek za 2022. godinu, saopštili su Veće za regionalnu saradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA).

„Žiri je ove godine imao težak zadatak da od velikog broja sjajnih nominacija koje smo dobili odabere jednog dobitnika nagrade. No Borders Orchestra se istakao među odličnim i zaslužnim inicijativama zbog toga što već duži niz godina na najpozitivniji i najmelodičniji način prikazuje Zapadni Balkan i Jugoistočnu Evropu. Zbog toga što kroz umetnost kao sredstvo ostvarivanja pozitivnog učinka u zajednicama okuplja umetnike i poklonike muzike iz svih delova regiona. Zbog toga što promoviše umetnost, zajedništvo i mudrost kroz najlepše note, predavanja i koncerte u reprezentativnim gradovima regiona i tako briše granice među nama. Čestitamo! Sigurna sam da će No Borders Orchestra s ponosom nositi ovu titulu Šampiona i nastaviti sa svojom uzvišenom misijom,“ rekla je generalna sekretarka Veća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na svečanosti uručenja nagrade koja je održana nakon godišnjeg sastanka organizacije u nedelju 4 juna u Budvi.

Među brojnim kandidaturama za nagradu koje smo dobili ove godine, žiri, u sastavu Goran Svilanović, bivši generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju, Asja Krsmanović, rukovoditeljica takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala i Umut Ergezer, koordinator strategije Jugoistočna Evropa 2030 i analitičar ekonomskih politika u Veću za regionalnu saradnju, jednoglasno su odabrali No Borders Orchestra kao dobitnika nagrade za 2022. godinu.

Dobitnik ove prestižne titule će dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 eura.

„Činjenica da je No Borders Orchestra postao novi šampion regionalne saradnje, što je posebno dirljivo s obzirom na veliku ulogu koju je muzika imala u životu dr. Erharda Buseka, u čiju čast posvećujemo nagradu. Zahvaljujem se također članovima neovisnog žirija i Regijskom centru za saradnju na izvrsnoj saradnji,“ izjavio je Thomas Stoelezl, zamenik direktora za opća evropska pitanja u Saveznom ministarstvu za evropske i međunarodne poslove.

No Borders Orchestra nije konvencionalni muzički ansambl već deluje kao transformativna regionalna snaga na Balkanu. Koristeći muziku kao univerzalni jezik, NBO potiče pomirenje u našem kulturološki raznolikom regionu.

Od svog osnivanja 2012. godine, orkestar je izvodeći koncerte i druge nastupe ostavio svoj muzički trag širom Zapadnog Balkana. Orkestar čine muzičari iz svih etničkih i verskih grupa iz regiona koji nastupaju ne samo u klasičnim koncertnim dvoranama već i na nekonvencionalnim mestima i tako svoju muziku čine pristupačnom za sve.

Nastupi ovog orkestra na renomiranim festivalima širom Evrope pokazuju snagu pomirenja koja prevazilazi regionalne granice. Što se tiče budućnosti, No Borders Orchestra planira da proširi svoju misiju i obuhvati šire društvo i umetnost te napravi jedan multidisciplinarni festival s ciljem prevazilaženja kulturnih podela kroz zajedničko stvaralaštvo.

„ Osećamo se skromno i počašastvovano danas dok primamo ovu prestižnu nagradu ispred No Borders Orchestra. Muziku smo odabrali kao odgovor na svetske probleme i izazove koje je nekoliko proteklih godina donelo. Nastavljamo sa našom misijom verujući da podsticanjem slobode izražavanja, kreativnosti i raznolikosti možemo napraviti mesta za dijalog, kritičko razmišljanje i razmenu ideja,“ rekao je Premil Petrović, umjetnički direktor, dirigent i inicijator No Borders Orchestra.

Šampion regionalne saradnje je godišnja nagrada koju je Veće za regionalnu saradnju uvelo u februaru 2013. godine povodom svoje pete godišnjice.

U saradnji sa Saveznim ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije, 2022. godine ime nagrade je promenjeno u Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek, čime je posthumno odata počast dr Buseku koji je bio specijalni koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, prethodnika Veća za regionalnu saradnju, ali i veliki pobornik Zapadnog Balkana i strastven zagovornik integracije regiona u Evropsku uniju

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!