Nagrada Zlatno jaje na Kustendorfu filmovima iz Austrije i Izraela

Kultura 25. jan 202122:21
N1/Arhiva

Nagradu Zlatno jaje za najbolje ostvarenje na 14. festivalu Kustendorf dobili su filmovi "Presuda u slučaju K.", reditelja Uzgira Anila iz Austrije i "Pravo po rođenju", rediteljke Inbar Horeš iz Izraela.

Odluke je jednoglasno doneo žiri u sastavu Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje.

„Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja, jer imaju sve. Imaju prilično dobre priče, vrlo dobro su režirani, vrlo dobro snimljeni i montirani, a gluma je dobra. Nadamo se da će reditelji svih filmova, a naročito pobedničkih, u bliskoj budućnosti postati veliki“, rekao je Manojlović proglašavajući pobednike.

Nagradu Srebrno jaje dobio je film „Kiša“, reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske, a treće mesto, odnosno nagradu Bronzano jaje, osvojio je film „Konzumirati savremeno“, rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“, koji je režirala Agata Pušč iz Poljske.

Žiri je odlučio da ove godine dodeli i specijalnu nagradu filmu „U čamcu“, reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

Na zatvaranju festivala, osnivač Kustendorfa Emir Kusturica rekao je da je veoma srećan što je održan još jedan festival, dodavši da je posebno radostan što se svake godine prijavi po 300, 400, 500 filmova, od kojih se izabere 20.

Poslednjeg festivalskog dana, u okviru programa „Savremene tendencije“, prikazani su filmovi „Kamenolomac“ rediteljskog dvojca Đanluka i Masimilijano De Serio, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“.

Komentari

Vaš komentar