Najavljena rekonstrukcija Palate SANU, završetak radova 2024. godine

Kultura 25. jan 202216:113 komentara
SANU, Akademija
N1

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je rekonstrukciju Palate SANU u Knez Mihailovoj ulici, a završetak radova očekuje se 2024. godine, na stogodišnjicu izgradnje tog zdanja.

Kako se navodi u saopštenju SANU, ta obnova biće prva veća intervencija na objektu posle 70 godina, a izradu projekta vodi grupa arhitekata u kojoj su akademik Milan Lojanica, profesor arhitekture Miodrag Mirković i arhitekta Milan Rašković.

Lojanica je na današnjoj konferenciji u SANU rekao novinarima da će projekat rekonstrukcije i unapredjenja Palate SANU pratiti konzervacija i revitalizacija svih ključnih elemenata arhitekture, na uličnim fasadama i enterijeru shodno uslovima istorijske zaštite, uz uklanjanje i vraćanje autentičnih elemenata arhitekture u izvorno stanje.

Istakao je da se Arhiv SANU danas nalazi u neadekvatnom prostoru, te je i dragocena arhivska gradja time ugrožena.

Prema njegovim rečima, najkompleksniji projektantski zahvat predvidjen je za dvorišni deo objekta, u okviru kojeg je potpuno nefunkcionalan atrijumski prostor.

„Arhitektonskim rešenjem na poziciji atrijuma projektovana je multifunkcionalna, koncertna dvorana, auditorijumskih kapaciteta za 333 posetilaca. Dalje po etažama nižu se adaptirani i osavremenjeni radni prostori namenjeni službama Akademije, odeljenjima Akademije i institutima, a tu su i nizovi kabineta akademika i drugo“, rekao je Lojanica.

Na poslednjoj krovnoj etaži i podkupolnom prostoru, kako je Lojanica naveo, planirana je nova programska celina – Umetnički centar SANU, zamišljen kao skup radnih prostorija, ateljea, depoa, legata umetničkih dela i prostora namenjenih umetničkim i edukativnim programima.

Akademik je istakao da će se planiranom rekonstrukcijom Palate Srpske akademije nauka i umetnosti obezbediti značajno tehničko, funkcionalno i estetsko unapredjenje, čime se „stiču uslovi da to zdanje postane jedno novo, magnetno mesto susreta i još intenzivnijih dešavanja u oblasti kulture, nauke i umetnosti u našoj sredini, što je u skladu sa njenom programskom orijentacijom za razvoj u budućnosti“.

Komentari

Vaš komentar