Nakon jučerašnjeg protesta, održan sastanak umetnika i Maje Gojković

Kultura 09. jun 202317:12 0 komentara
Irena Čučković

Umetnici koji su juče protestovali ispred Ministarstva kulture, danas su se sastali sa ministarskom Majom Gojković, kojoj su predočili niz problema i teškoća sa kojima se suočavaju akteri nezavisne scene, i ukazali su i na sistemske probleme u sektoru kulture.

Na poziv Ministarstva kulture danas održan je dvosatni sastanak predstavnica Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i Ministarstva kulture kome su u ime Asocijacije prisustvovale Vida Knežević, Ivana Branković, Marijana Cvetković i Milica Pekić dok su u ime Ministarstva kulture na sastanku učestvovali ministarka kulture Maja Gojković, šef kabineta ministarke kulture Branislav Maričić, pomoćnik ministarke za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, sekretar ministarstva Vukica Kilibarda i viši savetnik Marjana Jeremić, navao je NKSS.

POVEZANE VESTI

Predstavnice Asocijacije NKSS su svim prisutnima dostavile dva dokumenta: predlog procedure za realizaciju konkursa koji je pripremila Asocijacija NKSS i spisak zahteva različitih aktera u kulturi iznetih na otvorenom protestnom forumu održanom ispred zgrade Ministarstva u četvrtak 8. juna.

Izneti zahtevi su tokom razgovora dodatno obrazloženi.

Predstavnice Asocijacije NKSS predočile su niz problema i teškoća sa kojima se suočavaju akteri nezavisne scene, ukazale su i na sistemske probleme u sektoru kulture. Razgovaralo se i o mogućnostima izmene konkursnog kalendara, potrebama izmena delova Zakona o kulturi, potrebama kontinuiranog dijaloga sa predstavnicima svih aktera u kulturi i otvorenog i transparentnog rada Ministarstva kulture.

Zahtevi koji se tiču hitne reakcije na rezultate nedavno završenog konkursa (poništavanje rezultata konkursa za oblast umetničke igre kao i podizanje iznosa svim odobrenim projektima na konkursu u oblasti rada sa decom i mladima na minimalnih 250.000 rsd) su odbijeni uz obrazloženje da aktuelni zakoni onemogućavaju bilo kakvu intervenciju na već doneta i usvojena rešenja.

„U narednim nedeljama od Ministarstva kulture očekujemo komentare i predloge rešenja svih pojedinačnih zahteva u pisanoj formi sa predlozima narednih koraka. Dobijene komentare i predloge ćemo odmah po prispeću javno objaviti kako bi svi zainteresovani akteri u polju kulture imali uvid u tok dijaloga sa Ministarstvom kulture“, zaključio je NKSS.

Umetnici i kulturni radnici održali su juče protest ispred Ministarstva kulture tražeći radikalnu promenu kulturne politike. Organizator protesta je bila Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, a skupu su se priključila i druga umetnička udruženja. Uoči protesta, na razgovor o njihovim zahtevima, umetnike je pozvala ministarka kulture Maja Gojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!