Narodna biblioteka Srbije obeležila 189 godina postojanja

Kultura 26. feb 202112:42 4 komentara
TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/GORAN ZLATKOVIC

Narodna bibiloteka Srbije obeležila je 189 godina postojanja, a po rečima ministarke kulture Maje Gojković, za to vreme je postala nezamenjiva institucija na kulturnoj sceni Srbije. Ocenila je da Narodna biblioteka Srbije nije samo čuvar kolektivnog sećanja, već i autentični savremenik.

„Nema puno naroda i država kojima je pisana reč toliko značila za opstanak, kao što je to slučaj kod nas. Ovde, u biblioteci, čuvaju se neprocenjivi rukopisi naše nacionalne i kulturne baštine, koji nam pomažu da sagledavajući ono što smo bili i što smo sada, postavimo bolje temelje za ono što ćemo biti“, navela je ministarka, a preneo njen kabinet.

Dodala je da Narodnu biblioteku u narednom periodu očekuju izazovi poput digitalizacije građe i popularizacije čitanja kod mlađe publike.

„Knjiga i pisana reč ne samo da imaju svoje poštovaoce, već se njihov broj povećava. Poseta sajmovima knjiga u Srbiji u konstantnom je porastu. Naročito raduje rast broja mlađih čitalaca, kao i to što je među njima veliki deo okrenut piscima za decu iz Srbije. To su podaci koji ohrabruju i govore da književnost nikada neće izaći iz mode niti postati marginalizovana“, ocenila je ministarka.

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 1832. godine u knjižari Gligorija Vozarovića, a inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika.

Za dan osnivanja uzima se 28. februar 1832. godine, kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju biblioteke, a u novembru iste godine knez Miloš je naredio da se primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci, čime je ustanovljena institucija obaveznog primerka.

Do 2002. godine, kao Dan biblioteke obeležavan je 6. april, u znak sećanja na taj datum 1941. godine, kada je u nacističkom bombardovanju uništen knjižni fond od oko 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i povelje od 12. do 17. veka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare