Narodno pozorište iz Sarajeva odbilo nagradu festivala nakon spora oko Lečića

Kultura 26. nov 202115:05 6 komentara
N1

Narodno pozorište Sarajevo saopštilo je da odbija da preuzme nagradu za predstavu "To nikad nigdje nije bilo" na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo uputio je otvoreno pismo i objasnio razloge, prenose mediji u BiH.

„Poštovani u direkciji Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, primili smo oficijelnu informaciju sa vašeg emaila da je stručni žiri ovogodišnjeg festivala sa preostala dva člana dodelio predstavi „To nikad nigdje nije bilo“ nagradu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog, većinom glasova“ produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

POVEZANE VESTI

U svoje lično ime kao autor predstave i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo predložio sam još na početku festivalskog programa nakon naše izvedbe da ovogodišnji festival nema stručnu evaluaciju radi okolnosti koje su široj javnosti dobro poznate.

Način na koji ste vi sa sajta festivala i na zvaničnoj pres konferenciji komentarisali kritičke intonirane istupe naših koleginica i kolega pokazali su da najodgovorniji čelnici festivala imaju duboki prezir prema demokratskom dijalogu i neskriveno gađenje prema argumentima, posebno etičkim.

Vrlo sam uznemiren da su u bosanskohercegovačkom javnom i kulturnom prostoru pojedinci iz jednog teatarskog festivala sebi dali za pravo da bahatim jezikom i postupcima s pozicije moći kompromišu umetnički događaj sa bogatom pozorišnom tradicijom u regionalnim okvirima.

Želim da verujem kako bosanskohercegovački teatarski festivali jesu mesto korektiva društva, korifeji manjinskih uverenja i prava, te prostor pluralizma i perspektive pogleda na svet kroz umetničku empatiju. Umesto toga vaši postupci su promovisali kulturu nasilja sa kojim većina umetnika/ica ne želi imati nikakvog dodira.

Činjenica da uprkos svemu, nagrade dodeljujete kao da se uopšte ništa nije dogodilo, demonstrira potpunu ignoranciju festivala prema umetnicama i umetnicima koji učestvuju, prema struci i prema javnosti. Zbog tolike oholosti kojom se, zapravo, jasno poručuje da festival nisu ni predstave ni kazalište/pozorište, nego njegova uprava i žiri, nagrada doslovno postaje uvredljiva za svakog ko i najmanje drži do elementarnog profesionalnog dostojanstva.

Narodno pozorište Sarajevo neće i ne može prihvatiti nagradu ovogodišnjih 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom“, pojasnio je Mustafić u pismu.

Prvo se ekipa predstave „64“ iz Ateljea 212 povukla sa takmičenja, navodeći da ne žele da učestvuju u festivalu i to sve zbog saznanja da je glumac Branislav Lečić deo žirija, a nakon nje i mnoge druge predstave, uglavnom zbog načina na koji je festival reagovao na problem.

Nakon što su se gotovo sve predstave povukle iz konkurencije Susreta pozorišta u Brčkom, to je odlučila da učini i ekipa predstave „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta RS.

Večeras na zatvranju festivala koncert treba da održi Rade Šerbedžija, koji je takođe kritikovao upravu festivala, navodeći da će nastup održati zbog publike, ali da traži da uoči njegovog koncerta ne bude nikakve dodele nagrada.

Komentari (6)

Vidi sve komentare