Nesvakidašnje i zatvaranje, kraj izložbe Mikroba u CZKD

Kultura 15. maj 202112:30
Izvor: Vladimir Opsenica / CZKD

Izložba Saše Markovića Mikroba u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) "Budućnost je nenapisana", nastajala proteklih tri meseca na nesvakidašnji način - donošenjem radova tog prerano preminulog beogradskog umetnika i jedinstvenog aktera kulturne i medijske scene, biće na nesvakidašnji način i zatvorena tokom ovog vikenda. Posetioci su pozvani na dvodnevno javno zatvaranje izložbe koje počinje u subotu u podne i traje do nedelje u isto vreme, kada će biti obavljena završna manifestacija skidanja izložbe i vraćanja radova.

To je još jedna prilika za okupljanje Mikrobovih prijatelja i poštovalaca, kao i svih drugih zainteresovanih – posle više od tri meseca od inicijalnog predavanja Darke Radosavljević Vasiljević „Uvod u Mikroba“ i otvorenog poziva za donošenje njegovih radova kako bi se gradila izložba u okviru Likovnog programa CZKD-a ”Umetnost, kritika, politika”, piše Seecult.

U raznim fazama nastanka i širenja, uključujući prikupljanja, prezentacije i diskusije, otvorene pozorišne probe, studentske posete i druge formate socijalnog života „pod maskama“, izložbu Mikroba videlo je više stotina ljudi, pri čemu nije klasično najavljena i promovisana putem medija.

https://www.instagram.com/p/COz8-EEJeLr/?utm_source=ig_web_copy_link

Izložba „Budućnost je nenapisana“ predstavljala je priliku za zajedničko prikupljanje prošlosti i promišljanje pogleda na budućnost. Neposredni povod za organizovanje izložbe predstavljalo je obeležavanje 25 godina od osnivanja CZKD.a i performansa sa K Foundation koji je 1995. godine izveo Saša Marković Mikrob, a kojim je otvorio pitanje dualiteta margine (i marginalizovanosti) i centra (reprezentativnog umetnika).

„Naš pogled u prošlost usmeren je na afirmaciju politika otpora, što je neraskidivo povezano sa pitanjem zajedništva. Umetnička praksa Saše Markovića vezana je za pitanje društvenosti, socijalnog foruma i načina na koji se umetnost koristi kao posrednik za razmenu mišljenja, iskustava i stavova. U uslovima u kojima je (bilo) onemogućeno okupljanje, smatrali smo važnim da se izložba Saše Markovića misli zajednički, i uputili smo poziv njegovim prijateljima, kolegama i poštovaocima da donesu radove koje poseduju, ali i da se okupimo na (polu)javnim događajima. Umetnički radovi koje je Saša Marković koristio kao sredstvo za uspostavljanje komunikacije i razmene, danas su posrednik stvaranja novih veza i društvenih odnosa. Izložba je realizovana kroz dijalog i razmene likovnog i pozorišnog programa CZKD, a u okviru (polu)javnih proba predstave Autentična tumačenja: devedesete“, naveo je CZKD.

CZKD je veliku zahvalnost za podršku u realizaciji izložbe izrazio porodici Marković, Nebojši Kandiću, Darki Radosavljević i Aleksandru Vasiljeviću, Aleksandri Nikšić Nikši, Mišku Bilbiji, Tanji Cvjetičanin, Branku Dimitrijeviću i Branislavi Anđelković, Srđanu Veljoviću, Svetoliku Trifunoviću, Dušanu Čaviću, Aleksandri Sekulić, Vesni Jovanović, Dušku Veselinoviću, kao i umetnicima i kolegama čiji su radovi predstavljeni na izložbi, te Janku Baljku – „Budućnost je nenapisana, zbogom andergraund“ (1997), Milici Tomić „Od socijalizma do kapitalizma i nazad“ (2010), Milošu Tomiću – „Stevan i Mikrob“ (2010), Slađani Petrović Varagić „Ideja – (ne) – realizacija“ (2008) i MIXUPu (Stephen Howard, „Mikrobova Soba“).

Komentari

Vaš komentar