„Niko da suzu nije pustio, ljutiće se Žarko“: Komemoracija Žarku Lauševiću u JDP

Kultura 20. nov 202312:05 > 14:07 15 komentara

Komemoracija povodom smrti glumca Žarka Lauševića (1960-2023) održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorišu. Kolege i prijatelji Voja Brajović i IrfanMensur oprosili su se od Lauševića emotivnim rečima, Šekspirovim sonetom i stihovima Branka Miljkovića, a Mensur je okupljenima poručio: „Niko da suzu nije pustio, ljutiće se Žarko, znate kakav je“.

Kakav je bio Žarko Laušević? Da bi ga opisao, Voja Brajović je ispričao priču o balerini koja je dobila aplauz i pohvale direktora moskovskog Boljšoj teatra, ali i objašnjenje da nikada neće biti primabalerina jer nema to nešto zbog čega publika ustaje sa stolica.

„Žarko Laušević je imao to ono. Ko to može da opiše rečima? Zato su ga jurili, samo da ga dodirnu i da ga vide. Zbog te antičke tragedije mi sad govorimo njima, umesto da on već decenijama ne bude taj koji odavde isijava svoj dar“, kazao je Brajović.

On je Lauševića ispratio Šekspirovim sonetom: „Ali tvoje leto s letpotama tvojim izbledeti neće, smrt se neće hvalisati tobom pod senkama svojim, u večnost ćeš s ovim stihovima poći, oni će dok ljudski pogled i dah traju, živeti i tebi život će da daju“.

Jadranka Ilić/Tanjug

„Njega nema, nema vašeg tate, vašeg prijatelja, našeg kolege, ali ostaje naša ljubav, naše poštovanje, vaša ljubav i naše divljenje“, poručio je Brajović.

Glumac Irfan Mensur, koji je gostujući na N1 rekao da mu je Žarko Laušević kao brat, na komemoraciji je okupljenima poručio da ne puste ni suzu, dok je njemu samom glas drhtao.

„Nemojte da je ko suzu pustio! Anita, Branka, deco, dragi prijatelji, ljutiće se Žarko, znate kakava je“, kazao je Mensur.

Dodao je da su o Lauševiću svi već sve rekli i napisali i da njemu nije ostalo ništa – osim sećanja.

N1

„Šta će meni nedostajati? Nedostajaće mi naši razgovori dok je on bio u Njujorku. Nedostajaće mi tekstovi koje mi je slao još nedopisanih njiga sa pitanjem ‚šta misliš‘. I ja sam nekad mislio. Nedostajaće mi preporuke koje knjige da pročitam i koje mi je on kupovao. Nedostajaće mi ono što sam ja njemu preporučivao i knjige koje sam mu kupovao. Nedostajaće mi jedan poklon koje sam dobio od njega, neke žute čarape. Nedostajaće mi naše šetnje. On upali kameru na telefonu pa šetamo zajedno Njujorkom. Pa onda ja sutrdan, prekosutra upalim kameru pa šetam njega po Beogradu. A on kaže ‚lakše malo da uživam‘“, prisetio se Mensur.

„Dragi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem na to, jer nije fer“, oprostio se Mensu od koelege i prijatelja.

O zabavnim trenucima s mladim Lauševićem govorio je glumac Petar Božović, koji je ptočitao pesmu „Kari Šabanovi“ autora sa Cetinja. Tom pesmom je svojevremeno Laušević na večni počinak ispratio reditelja Mila Đukanovića. Istog onog koji mu je dao kovertu da ponese u Beogradu profesoru Minji Dediću kada je išao da polaže prijemni za glumu. Laušević se u Crnu Goru pred Đukanovića vratio s tom kovertom, neotvorenom, i pruživši mu rekao: „Položio sam“.

„Odlete nam Žare“, rekao je Božović skidajući šešir u čast preminulog Lauševića.

N1

Vida Ognjenović je podsetila na Lauševićevo poslednje poklonjenje publici na premijeri filma „Heroji Halijarda“ i istakla da te večeri kao da se oprostio sa svima i sa životom.

„Opraštao se poslednjim snagama od svoje publike i svetala pozornice. Stajao je u blagom naklonu, u sjaju njemu svojstvene dobrote, nasmešen, osvetljen svojom blagošću i lepotom, namučen, blag i setan. Dok su ga zapljuskivale salve aplauza u očima su mu titrale iskrice uzbuđenja i pritajenod bola. Kao da je tim dugim poklonom poklonio osećanje da su prošle godine, i dan je prošao. Upravo je prošao i život, samo ga je za trenutak zamolio da zastane da se i njemu večeras oproštajno pokloni. Aplauz je utihnuo, pogašena su svetla scenska i životna“, rekla je Ognjenović na komemoraciji.

Ona je za Žarka kazala da je među nas došao iz nekog svog mitonosnog sveta i postao mitska pozorišna pojava.

„Ništa od njegove glume nije bilo scenski pohabano od česte upotrebe“, rekla je Ognjenović.

Pored članova porodice, komemoraciji u JDP-u prisustvovali su brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Na komemoraciji su govorili govoriti direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović, kao i glumci Milutin Karadžić, Vida Ognjenović, Voja Brajović, Irfan Mensur, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić i Petar Božović, uz video poruku Svetlane Bojković.

Na komemoraciji su prikazani inserti i snimci brojnih predstava, filmova i serija u kojma je ostvario svoje najupečatljivije uloge.