Nišvil vs lokalna samouprava: Odluka o odlasku u drugu zemlju do decembra

N1

Nakon najave direktora Nišvila da se poznati džez festival od naredne godine možda neće održavati u Nišu zbog nedovoljne finansijske podrske iz javnih sredetava, iz Gradske uprave odgovaraju da organizatori prethodne dve godine nisu opravdali sav potrošen novac i da su im taj iznos umanjili ove godine, pa su zato umesto dogovorenih 30, dobili 24 miliona dinara. Dok gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da pregovori sa Nisvil fondacijom oko novca liči na pijačarenje i da je Više tužilaštvo ušlo u predistragu, direktor Nisvila Ivan Blagojevic odgovorio je da se grad ponaša kao nakupac i da nikakvog postupka nema.

„Malo je čudno da nijedan medij nije zatražio moje mišljenje povodom objave o predistrazi. Neprimereno je da se konferencija o Filmskim susretima pretvori u pokušaj kriminalizacije Nišvila i mene lično kao osnivača sa navođenjem krivičnog postupka. Ja sam u junu zatražio od Tužilaštva da mi se izda rešenje da li se protiv mene vodi postupak i da oni su naveli da nema nikakvog postupka protiv mene“, objašnjava direktor Nišvila Ivan Blagojević za N1.

POVEZANE VESTI

Spor je nastao oko dela honorara za bend Džipsi kings, koji prema tvrdnjama Gradske uprave nije smeo da bude isplaćen iz sredstava festivala jer nije pravovremeno kroz program ubačen kao izvođač, već naknadno, iako je kontrola gradkse uprave prethodno već prihvatila izveštaj Nišvila. Blagojević smatra da je to birokratski potez, i da festivalu nije problem da opravda sredstva koja stižu od grada. To je nekorektna situacija kada Nišvil puni budžet grada kroz svoje delatnosti, dodaje on.

„Filmski susreti su dobili više sredstava, a za ovih 28 godina smo mnogo više sredstava doneli gradu“, navodi.

Kao uzrok spora sa Upravom vidi „puno sujete, ali i soc-realističkog poimanja kulture, u negativnom smislu“. „Misle da treba da imaju prednost manifestacije koje organizuje grad. Simptomatično je da je za tri godine nama smanjen iznos u odnosu na pred koronu, i to je veliku udarac za festival koji je došao u situaciju da se gasi ili seli dalje“.

On je dodao i da je sa prethodna dva gradonačelnika, koja su bila iz SNS, Nišvil sasvim smo solidno sarađivao.

Po pitanju ostanka festivala u gradu, on je rekao da su pregovori sa drugim gradovima krenuli još u martu kad su krenuli i problemi.

„Imamo dogovore sa dva grada, da bismo radili u ovom obimu moramo da imamo trogodišnji ugovor. Bitno nam je da zaštitimo porodice zaposlenih, moramo da obezbedimo plate za deset zaposlenih, morali smo deo njih i da otpustimo… Teoretski može festival da ostane u Nišu u drastično smanjenom obimu, ali to bi bio neki festivalčič reda radi, a u ovakvom obimu Nišvil ne može da ostane u Nišu, sa ovim sredstvima. Ali verujem da će doci do nekih dogovora do decembra, kad ćemo i preseći, imaćemo potpisane ugovore, sa gradovima izvan Srbije. Ako misle da nas ostave sa sadašnjem budžetom, to ne možemo da organizujemo“, zaključio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare