Nišvilov apel Ministarstvu turizma: Poštedite nas konkursa, slično kao i Exit

Kultura 27. sep 202114:02 0 komentara
Promo: Nišville

Povodom Svetskog dana turizma, Nišvil je, kako je naveo, kao promoter kulturnog turizma Srbije upućito apel Ministarstvu turizma da poštedi festival dugogodišnjeg učešća na konkursima i da zajedno sa Ministarstvom finansija pronađu modus da Nišvil i nekoliko najznačajnijih srpskih festivala koji privlače najviše turista i generišu značajna sredstva za Budžet Srbije budu direktno sagledani prilikom projekcije Budžeta za 2022. godinu, na sličan način kako je poslednjih godina sagledan najznačajniji srpski festival Exit, rekao je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Nišvil danas i sutra obeležava Svetski dan turizma koji je UNESKO ustanovio 1979. godine, navodi se u saopštenju organizatora tog festivala.

U postojećoj situaciji, objašnjava Blagojević, osim Exita, svi festivali apliciraju na konkursu Ministarstva turizma i pored toga što dobijaju skromna sredstva, često i rezultate saznaju tek juna meseca tekuće godine.

Prelazak na budžet skromnim sredstvima umnogome bi pomogao usvajanju realnog finansijskog plana i pravovremenog organizovanja i međunarodne promocije festivala kako bi privukli što vise turista i višestruko vratili državi finansijsku podršku.

Analize kažu da svaki dinar uložen u najveće festivale, budžetu Srbije se vraća trostruko kroz direktno i indirektno ubiranje poreza i doprinosa.

„Nišvil je ovog avgusta zabelezio 100.000 posetilaca, a prema podacima Turisticke organizacije Niša, bilo je 70 odsto stranih gostiju u niškim hotelima. Sledeće godine sa prestankom kovid mera, očekuju se daleko bolji rezultati i opstanak Nišvila u Top 10 najboljih evropskih festivala po kriterijumima londonskog Gardijana. Takođe, podseća Blagojević, Nišville je dobitnik priznanja “Turistički cvet”, a prošle godine je kategorisan kao turistička manifestacija prve kategorije.

Nišvil džez muzej biće otvoren besplatno za sve posetioce danas i sutra u sklopu obeležavanja Svetskog dana turizma. Ovog avgusta muzej je posetila i direktorka čuvenog Delta Misisipi bluz muzeja Šeli Riter i predložila saradnju dva muzeja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!