NKSS: Hitna reakcija svih nadležnih, trajno uklanjanje murala

Kultura 10. nov 202117:15 > 17:20 17 komentara
N1/arhiva

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje grubo privođenje svojih, kako navodi, koleginica i saborkinja aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović, nakon što su simboličnim gestom bacanja jaja na zid iskazale protest protiv izazivanja i podsticanja nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti u javnom prostoru grada Beograda, saopštila je ta asocijacija kulturnih organizacija.

„Tolerisanje portreta čoveka pravosnažno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini na bilo kojoj javnoj površini, fasadi ili bilo gde u javnom prostoru znači upravo i opravdavanje zločina i izazivanje i podsticanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

POVEZANE VESTI

NKSS je naveo da je prema članu 49. Ustava Republike Srbije “zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti”, a da se u članu 48. Ustava jasno se definiše da „merama u obrazovanju, kulturi i javnom obaveštavanju, Republika Srbija podstiče razumevanje, uvažavanje i poštovanje razlika koje postoje zbog posebnosti etničkog, kulturnog, jezičkog ili verskog identiteta njenih građana.”

„Kao radnici i radnice u kulturi zahtevamo reakciju Ministarstva kulture i informisanja, a od Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije i drugih nadležnih javnih službi kao što je Komunalna policija zahtevamo da hitno i trajno uklone portret oslikan na fasadi zgrade na ćošku ulice Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu koji po svojoj prirodi, simbolima, tekstu i temi nedvosmisleno širi i podstiče mržnju i nasilje. Kao sektor koji se već decenijama bori za pravo na slobodu izražavanja i ispoljavanja, pravo na slobodan i dostojanstven rad, pravo na elementarne uslove za dostojanstven život svih, jasno nam je da ovakvi crteži u javnom prostoru ne predstavljaju ništa drugo do propagandno sredstvo određene ekstremističke grupe koja promoviše nasilje, smrt, podele i mržnju“, ističe se u saopštenju.

Nacionalizmi, mržnja, diskriminacija, ratovi, fašizam su dobro poznati instrumenti manipulacije osiromašenim i iscrpljenim narodom i građanima iza kojih najčešće stoji interes određenih struktura kapitala, dodaje NKSS.

„Da li danas pravo na život, dostajanstvo i slobodu svih građana brane dve žene naoružane hrabrošću i jajima? Da li javne službe bezbednosti služe građanima Srbije tako što privode dve žene koje naš život, dostojanstvo i slobodu brane jajima? Da li je privođenje dve žene koje jajima brane život, dostojantvo i slobodu svih građana, metod očuvanja javnog reda i mira i metod zaštite od ekstremističkih grupa? Da li je pritvor to bezbedno mesto na kome javna služba policije nama kao građanima može pružiti zaštitu od ekstremističkih i nasilnih grupa?“, upitao je NKSS, pozivajući na hitnu reakciju svih nadležnih i trajno uklanjanje navedene slike sa fasade, kao i na poštovanje Ustava i zakona Srbije.