Abdulrazak Gurna dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Kultura 07. okt 202113:13 > 13:23 6 komentara
Profimedia/Alamy/Pako Mera

Nobelovu nagrada za književnost za 2021. godinu je dobio tanzanijski pisac Abdulrazak Gurna.

Švedska kraljevska akademija u saopštenju je navela da je nagrada dodeljena „za beskompromisni i strastveni prikazi efekata kolonijalizma“.

Gurna je rođen u Tanzaniji 1948. godine, ali se kao mlad preselio u Englesku. Napisao je 10 romana, od kojih se mnogi fokusiraju na iskustvo izbeglica.

Njegov roman „Raj“ iz 1994, koji je ispričao priču o dečaku koji je odrastao u Tanzaniji početkom 20. veka, osvojio je Bukerovu nagradu i označava njegov proboj kao pisca.

„Likovi se nalaze u provaliji između kultura i kontinenata, između života koji je postojao i života u nastajanju. To je nesigurno stanje koje se nikada ne može rešiti“, navodi se u obrazloženju.

Nobelova nagrada za književnost prošle godine dodeljena je američkoj pesnikinji Luiz Glik.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnici su američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan za otkrića receptora temperature i dodira.

U utorak je saopšten dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, to su Sukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi. Nagradjeni su „za revolucionarni doprinos razumevanju složenih fizičkih sistema“.

U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena nemačkom naučniku Bendžaminu Listu i škotskom naučniku Dejvidu Makmilanu „za razvoj asimetrične organokatalize“.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.