Nova reagovanja: Glumac kritikuje festival, Kamerni teatar 55 ipak ostaje

Kultura 21. nov 202115:23 > 16:04 3 komentara
N1 / Nova S

Povodom okolnosti na pozorišnoj smotri u Brčkom, oglasio se i glumac iz BiH Ermin Bravo, koji nastupa u predstavi "Sedam strahova", uputivši otvoreno pismo direkciji festivala u kojem je kritkovao taj festival i najavio da se povlači iz takmičenja, iako će se pojaviti pred publikom u svojoj predstavi. Kamerni teatar 55 će ipak izvesti predstavu “Schindlerov lift” u režiji Kokana Mladenovića, koji se prethodno povukao sa festivala.

Ermin bravo u otvorenom pismu festivala komentarisao je tekst pod nazivom „Drskost i blamaža, ali na svoj račun“, objavljen na zvaničnoj stranici festivala „Susreti pozorišta, kazališta Brčko BiH“ kao reakcija na protest kolega iz Ateljea 212, a povodom, kako je naveo, „javnih napada člana žirija Branislava Lečića na mladu kolegicu Danijelu Štajnfeld, a na temu seksualnog zlostavljanja za koje ga je optužila“.

POVEZANE VESTI

„U delu teksta se kaže: ‘Savršeno nas se ne tiče ko je koga kad, ko je kome šta, i šta je među vama čemu šta, zainteresovani smo samo za umjetnički čin i slast doživljenog, koju bi, da niste ‘prosuli pomuženo mlijeko’, ponijeli kući u vrijeme i poslije ove predstave. Prva ozbiljna inicijativa o osvještavanju razmjera i posljedica seksualnog nasilja i uznemiravanja potekla je upravo iz umjetničke zajednice. Mnoge naše hrabre kolegice su se izložile i javnim ispovijedima pokrenule ozbiljnu društvenu promjenu. Nadam se da njihov tretman u javnom prostoru neće obeshrabriti druge da svako uznemiravanje prijave“, navodi Bravo u pismu.

„U svom poslu sam često prihvatao da igram u predstavama koje se bave temom seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja, njihovim matricama i posljedicama, toksičnosti patrijarhata, zloupotrebi položaja moći koja generira zlostavljanje. Ovo su teme kojim se godinama bavim i koje su mi izuzetno značajne. Svesti ovu veliku temu, u ovom vremenu na ‘ko je koga kad’ je u najmanju ruku neukusno, neosviješteno, primitivno i opasno. Predstava ‘Sedam strahova’ u kojoj igram, velikim dijelom se bavi osudom zlostavljanja nad ženama i odnosom društva spram njega“, navodi glumac.

„Stoga istup selektora Srđana Vukadinovića u kojem omalovažava Me too pokret smatram neprihvatljivim. Sve navedeno smatram zvaničnim stavom festivala i odbijam učešće u kompeticiji i bilo kojim festivalskim aktivnostima. Predstavu ću igrati jer vaša publika zaslužuje i treba da je vidi“, naveo je Ermin Bravo, glumac u predstavi ‘Sedam strahova’.

Na sajtu Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom objavljen je juče tekst pod nazivom „Drskost i blamaža, ali na svoj račun“, u kojem se kritikuje Atelje 212 zbog napuštanja festivala.

„Кakav sram i blam, kakva i kolika drskost gosta naspram domaćina! Nečuvena, ali ipak lakše shvatljiva s obzirom odakle i iz kakvog burureta dođe u Brčko (političkog, kulturnog, međuljudskog, informativnog i još mnogo kakvog jada i jeda koji je, nažalost, preplavio Metropolu!)… Кakva glupost! Кoja količina besmisla bez argumenata i zdrave pameti. I kakav pokušaj nadmoći, sile i samoljublja, naspram dobrodošlice i raširenih ruku domaćina, organizatora i ljubitelja pozorišne umjetnosti, poštovalaca Ateljea 212“, navodi se u tom tekstu na sajtu koji svaki dan objavljuje preglede dešavanja na festivalu.

Ostaje gorak ukus o „neukusu i blamaži“ koja ne priliči, dodaje se u tom tekstu, i najmanje je očekivana od pozorišne kuće koja se s reputacijom i respektom koji je decenijama gradila i izgradila, s radošću čeka.

„Baš nas briga za vaše podjele u vašoj zemlji i vašem gradu, i pozorištu. Baš nas briga što i kako znate i mislite o bilo kome na prostoru gdje stvarate i živite. Savršeno nas se ne tiče ko je koga kad, ko je kome ko i šta je među vama čemu šta, zainteresovani smo samo za umjetnički čin i slast doživljenog koju bi, da niste „prosuli pomuženo mlijeko“, ponijeli kući i u vrijeme i poslije ove predstave. Umjesto toga, nosimo gorak ukus i poniženje, ali vaše, u svakom slučaju“, dodaje se u tom tekstu na sajtu Susreta.

Glumica Danijela Štajnfeld optužila je Lečića za silovanje ali je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo njenu krivičnu prijavu protiv glumca. Nakon što je prigovor advokata Štajnfeld na rešenje o odbačenoj krivičnoj prijavi protiv Lečića odbijeno od strane Apelacionog javnog tužlaštva početkom avgusta, oglasila se glumica i najavila je tada da „borba za istinu nije završena“.

Lečić se krajem oktobra pojavio na sceni u predstavi „Generalna proba samoubistva“ u Zvezdara teatru, prvi put nakon što je pravosnažno oslobođen od optužbi za silovanje mlađe koleginice Danijele Štajnfeld. Grupa mladih je pre izvođenja komada ispred pozorišta istakla transparent „Verujemo Danijeli Štajnfeld“.

Kamerni teatar 55 će ipak izvesti predstavu u Brčkom

Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić povukli su se sinoć sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom, a oraganizatorima ove manifestacije i Kamernom teatru 55 iz Sarajeva koji izvodi taj komad, uputili su saopštenje u kojem su objasnili svoje razloge. Kamerni teatar doneo je odluku da predstavu ipak izvede.

Mladenović i Cvijetić prethodno su objasnili da se povlače sa te manifestacije i iz razmatranja za nagrade, pošto su saznali da je član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom glumac Branislav Lečić.

„Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve. Jedan od najpotresnijih delova romana je upravo onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije“, naveli su autori predstave.

„Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet. Smatramo da bismo učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi osoba ovakvog moralnog profila postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bismo se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave“, dodali su.

Zbog toga, dodali su Mladenović i Cvijetić dodali su tada i da će o tome obavestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. „Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka“, zaključili su.

Kamerni teatar 55 uputio je, međutim, danas saopštenje u kojem je naveo da će predstava „Schindlerov lift“ reditelja Kokana Mladenovića i pisca romana Darka Cvijetića, ipak biti izvedena u Brčkom, a kako su naveli, pojedinci će zasebno moći da odluče da li žele da prihvate eventualne nagrade na festivalu.

Kako su naveli iz Kamernog teatra 55, pojedini mediji su izjave Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića predstavili kao zvaničan stav ove institucije kulture pa su tako osetili potrebu da objektivno informišu javnost.

“Kamerni teatar 55 godinama je redovni takmičar sa mnogobrojnim predstavama na festivalu u Brčkom. Sa tog festivala donosili smo desetine nagrada i poštujemo energiju i želju svih ljudi oko festivala da on i danas traje i svjedoci smo kontinuiranog podizanja teatarskih i organizacijskih standarda tog festivala, što je za kulturni život bosanskohercegovačkog društva i te kako važno”, istakli su iz Kamernog teatra 55.

Dalje su naveli da zadnja događanja oko učešća glumca Branislava Lečića, reakcija uprave Ateljea 212, reakcije reditelja i pisca predstave “Schindlerov lift”, Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, kao i razgovor svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog doneli su odluku da svakako predstavu na festivalu odigraju.

“A da o daljoj inicijativi žirija u smislu takmičarskih odluka i eventualnih nagrada odlučuje svaki nagrađeni pojedinac zasebno, odnosno, da li nagradu dodeljenu od tog žirija, želi ili ne želi primiti. Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha”, kazali su.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare