Novčanica sa likom Nadežde Petrović u virtuelnoj zbirci u Urugvaju

Kultura 24. mar 202110:52 > 14:42 0 komentara
dvesta dinara dve stotine dinara nadezda petrovic
Shutterstock

Muzej numizmatike Centralne banke Urugvaja objavio je virtuelnu zbirku novčanica pod nazivom "Žene na novčanicama" u kojoj je prikazana i srpska opticajna novčanica u apoenu od 200 dinara, sa portretom poznate slikarke Nadežde Petrović, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Zbirka sadrži slike novčanica zemalja širom sveta, na kojima se nalaze likovi žena koje su tokom istorije kroz svoj život i rad na polju nauke, književnosti i umetnosti bile pioniri na putu ka društvu zasnovanom na jednakosti.

Virtuelna zbirka sadrži i slike novčanica sa likovima najznačajnijih žena iz Urugvaja, Argentine, Meksika, Кolumbije, Čilea, Estonije, Švajcarske, Švedske, Češke, Nemačke, Danske, Norveške, Ujedinjenog Кraljevstva i Izraela.

„Najznačajniji srpski umetnik s početka 20. veka, Nadežda Petrović, uvela je srpsku umetnost u tokove savremene evropske umetnosti. Veliki borac za prava čoveka, humanista i patriota, spojila je dva osnovna opredeljenja – moderni izraz i ideju umetnosti u službi naroda“, navela je NBS.

Rođena je u Čačku 1873. a umrla kao bolničarka, 1915. godine od tifusa u valjevskoj Prvoj rezervnoj bolnici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!