Nove kritike festivalu u Vrnjačkoj banji, zahtev da se uključi i Ministarstvo

Kultura 08. avg 202212:08 > 12:12 5 komentara
Pixabay

Nakon što su zbog neadekvatnog prostora, ali i termina, ekipe filmova "Mrak" i "Usekovanje" povukli svoja ostvarenja iz selekcije 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, ekipa još jednog filma kritikovala je festival. Naime, producenti filma Duška Kovačevića "Nije loše biti čovek" tražili su novi termin prikazivanja, i najavili i da će tražiti tumačenje Zakona od Ministarstva kulture povodom najava tužbi iz Kulturnog centra Vrnjačka Banja.

Reditelj filma „Mrak“ Dušan Milić prvi je zbog neadekvatnog prostora i termina, povukao svoj film sa festivala, navodeći da je festival poznat po tome što se održava na otvorenom, projekciju tog filma zakazao u jednom od bioskopa, u ponedeljak, u 16 časova. „Moja ideja i želja je da „Mrak“ vidi što više ljudi, a ne njih desetak koji će, možda, u tom terminu doći u bioskop“, naveo je Milić.

Direktor „Kulturnog centra“ Vrnjačke Banje, koja organizuje pomenuti festival, Saša Milenković rekao je potom da mu je „neizmerno žao“ što je Dušan Milić odustao od učešća na Festivalu.

„Pokušali smo da mu objasnimo da je u konkurenciji 16 filmova i da nisu svi mogli da dobiju termin na otvorenoj pozornici, jer jednostavno trajanje festivala i termini projekcija koju su moguće tek kada padne mrak, nisu bile dovoljne za sve. Samo šest filmova je bilo moguće prikazati na pozornici plus jedan dokumentarac rađen u Vrnjačkoj banji kao omaž rokenrol sceni. Ovi ostali, a bilo ih je 10, sada u ovim okolnostima devet, biće prikazani u bioskopskoj dvorani. Među njima su i filmovi reditelja Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ kao i „Nebesa“, Srđana Dragojevića, pa se nisu bunili“, rekao je.

I film „Usekovanje“, organizatori su umesto na letnju pozornicu, smestili u bioskop, u neodgovarajući termin – rekao je producent Zoran Janković iz „Košutnjak filma“.

Produkcijska kuća Art & Pocorn u saopštenju povodom termina prikazivanja filma „Nije loše biti čovek“ na festivalu u Vrnjačkoj Banji, navela da se radi o „unižavanju autora“.

„Kada smo od strane organizatora Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji obavešteni o terminu prikazivanja filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ (ponedeljak u 16h!), mislili smo da je u pitanju samo rezulatat njihovog neznanja i nesnalaženja u kompleksnom svetu organizacije filmskih festivala. Nismo hteli da reagujemo ne želeći da im pridajemo veći značaj od onog koji imaju i zaslužuju u bespućima kulturne birokratije. Nismo shvatali tendencioznu razmeru unižavanja autora kojima je Festival posvećen. Po odbijanju nekih naših kolega da prihvate takvo poniženje, kao i izjava odgovornih birokrata sa Festivala u kojima se njihov stav pravda našim nereagovanjem na ponuđeni termin prikazivanja, shvatili smo da je potrebno da javno tražimo da organizatori koriguju termin prikazivanja filma autora Dušana Kovačevića“, naveli su producenti.

„Za neupućene, a u takve očigledno spadaju i organizatori festivala posvećenog filmskom scenariju pod tendencioznim nazivom „Jedini pravi festival filmskog scenarija“, Dušan Kovačević je najveći živi srpski dramski autor i scenarista, kao i jedini redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti – iz oblasti filmske umetnosti. Imajući ovu činjenicu u vidu, kao i neosporni kvalitet filma „Nije loše biti čovek“ koji je okupio ekipu najvećih srpskih filmskih glumaca i autora, molimo organizatore da nas u što hitnijem roku obaveste o novom, adekvatnom terminu prikazivanja filma na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, kako bi isti bio prikazan publici koja to zaslužuje“, dodaje se u saopštenju.

Producenti su takođe naveli i da će tražiti da se uključi i Ministarstvo kulture.

„Obaveštavamo direktora Kulturnog centra Vrnjačka Banja koji u svojim izjavama preti tužbama pozivajući se na neke paragrafe zakona o kinematografiji, da ćemo preko relevantnih udruženja filmskih producenata pokrenuti kod Ministarstva kulture i informisanja inicijativu za adekvatno tumačenje ovih članova zakona. Sigurni smo da namera Ministarstva nije da omogući besplatno ustupanje filmova festivalima koji za prikazivanje tih filmova naplaćuju ulaznice, istovremeno uzimajući pomoć Ministarstva za organizaciju Festivala. Filmske festivale čine filmovi a ne birokratija“, naveli su producenti.

Direktor festivala u Vrnjačkoj Banji prethodno je rekao je za B92 i da se vrlo pacifistički poneo prema autorima filma, kao i da je na otkazivanje mogao da reaguje mnogo drugačije, pa čak da to i pravnim putem spreči.

„Iako sam imao mogućnost, nisam se pozvao na član 12, stav 4 kojim je u Zakonu o kinematografiji regulisano ovakvo ponašanje. Naime, pomenuti član se odnosi na to da je producent dužan da ustupi film festivalu ukoliko je finansiran od strane Ministarstva kulture, odnosno Filmskog centra Srbije. Da sam to uradio, „Mrak“ bi morao biti emitovan na Festivalu u Vrnjačkoj Banji, a reditelj Dušan Milić ne bi imao prostora da raspravlja o terminima projekcija. Ovako, samo mogu reći da mi je žao jer smatram da je za jedan film izuzetno značajno da se pojavi na našem festivalu, posebno što je od prvobitnih 25, nažalost, devet ostalo bez mogućnosti učešća, jer nismo mogli da im ustupimo termine za prikazivanje“, naveo je on na fest o povlačenju prvog filma sa festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare