Novi performans Pijaniste „Dinar za kulturu“: Umetnost na prosjačkom štapu

Kultura 21. jun 202115:22 > 15:29 10 komentara
Nova.rs / Goran Srdanov

Cilj mi je da zaradim između 240 i 350 hiljada evra, kazao je za Nova.rs umetnik Andrej Josifovski Pijanista, uoči svog novog performansa koji je počeo u pet do 12 ispred Arhitektonskog fakulteta, na kojem je nedavno odbranio doktorat.

Sa natpisom „Dinar za umetnost i kulturu” Pijanista je izašao na ulicu da, kako kaže, zaradi koju paru za umetnost, „koja je u ovoj zemlji na prosjačkom štapu“.

„Dajte neke pare“, rekao je, simbolično, u pet do 12 kada je izašao na semafor ispred svog fakulteta ulični umetnik, arhitekta i asistent na Arhitektonskom fakultetu Andrej Josifovski Pijanista, piše Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Provlačeći se između tramvaja i kola koja su svaki čas stajala na semaforu neki su ga zbunjeno gledali šta tu radi, drugi pretrčavali ulicu da bi popričali sa njim ili mu udelili koji dinar. Kako se upali crveno na semaforu, ide od automobila do automobila.

Podiže svoj transparent „Dinar za umetnost i kulturu – Runaway fondacija“, koji je na poleđini bio i u engleskoj varijanti „Coin for Art and Culture“ i ka putnicima u tramvajima. I neki se smeju, drugi mu mimikom iskazuju podršku.

Bilo je mnogo onih koji su mu kroz otvorene prozore svojih vozila dobacivali 10, 20, 50, 100, 200 dinara…

Andrej Josifovski Pijanista pažnju šire javnosti skrenuo je prošle godine nizom provokativnih umetničkih instalacija i performansa izvedenih u Beogradu s ciljem da skrene pažnju na loše stvari u našem društvu