Novi Sad dobija Memorijalni centar posvećen žrtvama pogroma u južnoj Bačkoj

Kultura 19. jul 202220:12 1 komentar
NSEPK

Fondacija "Novi Sad — Evropska prestonica kulture" saopštila je da će raspisati javni urbanističko-arhitektonski konkurs u okviru kojeg će biti izabran najbolji dizajn za kompleks budućeg Memorijalnog centra, posvećenog svim nevino stradalim žrtvama u pogromu u južnoj Bačkoj tokom januara 1942. godine.

Kako se navodi, memorijalni centar, najznačajniji memorijalni projekat grada i južne Bačke, biće smešten uz prostor Kreativnog distrikta, dajući toj lokaciji novu vrednost.

Osamdeset godina od pogroma, pretežno Srba i Jevreja, Grad Novi Sad je u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture“ formirao tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, kako bi se po odabiru pobedničkog rešenja pristupilo izradi tehničke dokumentacije.

Žiri će činiti relevantni predstavnici Eparhije bačke, Jevrejske opštine, Istorijskog arhiva Grada Novog Sada, a najbrojniji članovi biće stručnjaci – arhitekte.

Planirano je da javni urbanističko-arhitektonski konkurs bude raspisan 8. avgusta 2022. godine.

Cilj konkursa je da se u skladu s konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, urbanističkim uslovima za uređenje i izgradnju te potencijalima lokacije izabere najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje u kojem će se integrisati i ostvariti polazne ideje i misija Memorijalnog centra, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare