Obeležen Dan Biblioteke Matice srpske, nagrada Goranu Petroviću

Kultura 28. apr 202116:22 0 komentara
Ministarstvo kulture

Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske uručena je danas piscu i akademiku Goranu Petroviću na svečanosti u Novom Sadu. Osim te nagrade, uručena je i zahvalnica Biblioteke Matice srpske direktoru Narodne biblioteke Srbije Vladimiru Pištalu, za dugogodišnju izuzetnu saradnju.

Biblioteka Matice srpske danas je obeležila dan kada je 1864. iz Pešte ka Novom Sadu zaplovio parobrod „Napredak“, kojim je trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković čestitala je postojanje i trajanje od 157 godina prve javno-naučne biblioteke u Srba, koja od 1864. godine do danas čuva i dopunjuje svoje publikacije.

„Ovaj hram knjige, tradicije, kulture i znanja svake godine je sve veći za srpski narod i naša obaveza je i dužnost da nastavimo sa njenim osnaživanjem i novim savremenim pristupom, kako bi i ona uhvatila korak sa svetom“, kazala je Maja Gojković.

Resorna pokrajinska sekretarka Dragana Milošević kazala je da je Biblioteka Matice srpske „epicentar“ pismenosti, obrazovanja i prosvećenosti i zato je to institucija od prvorazrednog nacionalnog značaja, koja zaslužuje svaku vrstu podrške.

„Pokrajinska vlada Maticu srpsku i Biblioteku Matice srpske ne vidi kao obavezu, već kao dug velikanima, koji su nam je stvorili i ostavili u amanet, a mi generacijama posle nas“, poručila je Dragana Milošević.

Ona je najavila da će Pokrajinska vlada biti nosilac projekta prostornog proširenja te biblioteke, koja pohranjuje više od četiri i po miliona knjiga i rukopisa.

Dan Biblioteke Matice srpske čestitao je i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!