Obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta

Kultura 28. mar 202222:40 0 komentara
SNP

Svečanom akademijom na sceni "Jovan Đorđević" obeležen je Dan Srpskog narodnog pozorišta, čime je ono zvanično ušlo u 162. godinu. Dodeljene su i godišnje nagrade i medalje Jovan Đorđević, kao najviše priznanje.

Galerija Matice srpske, Srpska čitaonica u Irigu, kostimografkinja Srpskog narodnog pozorišta Marina Sremac i dr Zoran Đerić, dobitnici su Zlatne medalje „Jovan Đorđević“, najvećeg priznanja ove kuće, a koje im je svečano uručeno na Dan SNP-a. Autorski timovi dramskih predstava „Golmanov strah od penala“, „Kafka mašin“, baletskih „Ohridska legenda“ i „Madam Baterflaj“, kao i hor i orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta dobili su godišnje pohvale za izuzetno visok nivo umetničkog angažmana, saopšteno je.

Kako se navodi, upravnik Aleksandar Stankov je istakao da je u proteklih godinu dana Srpsko narodno pozorište ostvarilo niz uspeha, koji su krunisani učešćem i velikim brojem nagrada na prošlogodišnjem Sterijinom pozorju, ali i najvišim državnim ordenom. Međutim, kako je rekao, još nije savršeno.

„Zadatak nam je da ponudimo drugačiji organizacioni model koji bi bio primeren stvarnim potrebama Pozorišta, koji bi njegov rad učinio efikasnijim nego što je danas, ali ga i prilagoditi savremenim trendovima, koristeći pozitivna iskustva drugih. Zadatak nam je da ljude kojima je predstava osnovni proizvod, postavimo na mesto koje im pripada“, kazao je Stankov.

Uručene su i ostale nagrade SNP-a. Srebrnu medalju dobili su agencija „Kuća Čuvarkuća“, kao i Beogradsko dramsko pozorište, a godišnje nagrade, između ostalih, baletan Andrej Kolčeriu, glumice Draginja Voganjac i Sanja Ristić Krajnov, te solistkinje opere Višnja Radosav i Danijela Jovanović.

U saopštenju se dodaje da ove godine Srpsko narodno pozorište ulazi u završnicu međunarodnog projekta „Kros opera“, postavlja praizvedbu opere „Vladimir i Kosara“, na sceni „Jovan Đorđević“ postavlja se najveća dramska predstava u pozorištu – „Mefisto“.

„Pokazali smo da možemo da pomerimo granice, da možemo da iskoračimo, da možemo da napravimo spektakl poput Aide, na kom danonoćno radi ceo ansambl, a o kom, potom, mesecima priča ceo grad, pokrajina, država“, dodaje Stankov.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!