Obeleženo 160 godina Srpskog narodnog pozorišta

Kultura 30. mar 202115:36 > 16:15
Izvor: Tanjug / Jaroslav Pap

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je svečanoj akademiji povodom obeležavanja 160 godina od osnivanja Srpskog narodnog pozorišta i istakla da je ono uspelo da prevaziđe sve nedaće i neretko prilično nepovoljne okolnosti po čitav narod i državu, postane i ostane simbol kulture Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Razvojni put ovog pozorišta potvrda je da entuzijazam, trud, umeće i upornost velikana koji su igrali na ovim daskama pobeđuju i najveće zlo, te da prave umetničke vrednosti uvek nađu put do publike i zauzmu počasno mesto na kulturnoj sceni, istakla je Gojković.

U trenutku kada se čovečanstvo suočava sa jednim od najvećih izazova u svojoj istoriji, Gojković je navela da je upravo kultura ta koja deluje kao hrana za dušu i pomaže da se lakše prevaziđe svakodnevica.

„Kako je to davno primetio jedan od najpoznatijih upravnika ove ustanove Antonije Hadžić, pozorištu je zadatak da nas upozna sa životom u svim nijansama njegovim̕, i zato čvrsto verujem da ćemo u skoroj budućnosti ponovo moći da uživamo u pozorišnim, baletskim i operskim predstavama, bez ikakvih ograničenja i distanci“, rekla je Gojković.

Na proslavi Dana pozorišta, dodeljena su najviša priznanja Srpskog narodnog pozorišta, Zlatne i Srebrne medalje, kao i godišnje nagrade i pohvale članovima Srpskog narodnog pozorišta za njihova značajna umetnička i profesionalna dostignuća.

Komentari

Vaš komentar