Odesa stavljena na listu zaštićene svetske baštine UNESCO

Kultura 25. jan 202317:486 komentara
Izvor: Oleksandr GIMANOV / AFP

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopštila je da je ukrajinski grad Odesa stavila na svoju listu svetske baštine, javlja CNN.

Na osnovu Konvencije UNESCO-a, njene zemlje članice, uključujući Rusiju i Ukrajinu, obavezane su da „ne preduzimaju nikakve mere sa namerom da direktno ili indirektno oštete sopstveno nasleđe ili nasleđe druge članice Konvencije“.

Generalni direktor UNESCO-a Odri Azulej izrazio je u saopštenju nadu da će ova odluka pomoći da se Odesa zaštiti od rata.

„Odesa, slobodni grad, svetski grad i legendarna luka koja je ostavila trag na filmu, u književnosti i umetnosti, ovim je stavljena pod pojačanu zaštitu međunarodne zajednice“, naveo je Azulej.

I dodao: „Dok se rat nastavlja, ovaj zapis utelovljuje našu kolektivnu odlučnost da ovaj grad, koji je uvek ostajao iznad globalnih previranja, bude sačuvan od daljeg uništenja“.

U saopštenju je istaknuto da će odluka UNESCO-a omogućiti Ukrajini pristup „tehničkoj i finansijskoj međunarodnoj pomoći“ radi zaštite i rehabilitacije centra Odese.

Komentari

Vaš komentar