„Odlazak u belo“, Nikola Džafo u ULUS-u

Kultura 28. maj 202109:58 0 komentara
Nikola Džafo

Izložba Nikole Džafa „Odlazak u belo (rekonstrukcija)", biće održana od 3. do 13. juna u Galeriji ULUS.

Nikola Džafo je prošlogodišji laureat ULUS-ove nagrade „Zlatna paleta” koja se dodeljuje za slikarstvo i tim povodom priređuje izložbu u galeriji Udruženja.

Ovaj renomirani umetnik autentičnog izraza, beogradskoj publici predstavlja se izložbom koja se temelji na izložbi „Odlazak u belo” koju je krajem maja 1999. Džafo realizovao u Galeriji ULUS. Devet slika sa te izložbe i dvadeset jedan print čine ovogodišnju izložbenu postavku.

Obrazlažući koncepciju postavke, autor skreće pažnju da je te, 1999. godine, izložba održana za vreme bombardovanja, pa je svakako bila i izraz protesta, navode organizatori.

Nikola Džafo

Otvorena je „uvertirom za zečju operu“ u čast umetnikovog prijatelja crnog zeca Kunenea Mandindija i u prvi plan postavila pitanje koje je sam Džafo tada formulisao u katalogu: „Kako da se oslobodim proizvedenih, sakupljenih radova, predmeta. Kako da se rasteretim ՚smeća՚… Trenutne potrebe i mogućnosti usmeravaju me ka drugačijem rešavanju problema: smeće obojiti u belo – belom bojom i četkom izvesti Odlazak u belo. Što će reći rešavanje ՚ličnog problema՚ koje podrazumeva različite vidove simbolike belog i može se tumačiti kao odlazak u prazninu, budući da u belom nema ničega, ali i kao mogućnost stvaranja novog ni iz čega, kao okretanje novog lista, novi početak.“

Devet slika je skinuto sa zida, položeno na pod i one su tada premazane belom bojom.

U međuvremenu, prekrečena platna ponovo su bila u procesu… na svakom platnu je dodat po jedan lični fetiš prijatelja i saradnika kojima će slike biti poklonjene.

Dokumentacija koja je sastavni deo izložbe objašnjava šta se dešavalo 1999. godine.

Nikola Džafo je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, magistrirao 1981. Samostalno izlagao u staroj i novoj državi, kao i u inostranstvu.

Od devedesetih godina, tokom ratova i razaranja na prostorima bivše Jugoslavije, pored umetnosti, aktivno se bavi političkim i društvenim problemima i zalaže se za dignitet svoje profesije. Idejni tvorac i pokretač grupe Led art, sa kojom ostvaruje više od 30 projekata. Saosnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i Multimedijalnog centra „Led art“ u Novom Sadu. Sa grupom mlađih novosadskih umetnika, sa idejom da umetnost može da leči i menja svet, pokrenuo Art kliniku, koja se 2013. transformisala u ŠOK zadrugu.

Dobitnik je „Politikine“ nagrade za likovnu umetnost (2012) za izložbu „Lepus in fabula“, (MSUV, Novi Sad 2011) i nagrade „Zlatna paleta“ 2020, Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!