Olćan: Balet ima publiku, bilo bi je i više da imamo veći prostor u medijima

Kultura 19. apr 202112:13 > 12:16 3 komentara
N1

Mora da vas pokreće ljubav prema onome što radite, mora da se nauči da se istraje, bude radan, vredan, disciplinovan, tako solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Olga Olćan govori o odnosu prema svojoj profesiji.

Pozorište je živa stvar i svaki nastup je neponovljiv, navodi Olćan.

„Pozorište uvek ima svoju publiku, i balet, i mislim da i mladi prate dosta, ali mogli bi i više kada bismo imali veći prostor u medijima, publika bi se samim tim ohrabrila da dolazi jer obično postoje predrasude da mora da se ima neko predznanje o baletu o operi, ili da je to nešto što je dosadno, a uopste nije tako“, kaže umetnica.

Kako je rekla, pandemija je i pozorišne radnike, kao i sve, usporila i zatekla neprijatno.

„Ali mi gotovo bez prekida radimo, prekid je bio samo u martu i posle na kratke periode zbog zaraze, ali održavamo kontinuitet vežbanja, izvođenja gala koncerata na velikoj sceni, i uspeli smo da izađu i dve baletske premijere, dva mlada autora iz naše kuće – dva jednočina savremena komada koji se igraju sa puno uspeha, Sanje Ninković ‘Mamac’ i Igora Pastora ‘Sedam smrtnih grehova'“, navela je.

Olga Olćan, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, dobila je prestižnu nagradu „Terpsihora“, priznanje koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre. Nagrada koju dodeljuje Udruženje Profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije, biće uručena u Narodnom pozorištu 29. aprila.

Olćan je rekla da ima čast da je deseta dobitnica ove nagrade u oblasti umetničke igre. Terpsihora u bukvalnom prevodu znači „ona koja voli da igra“, ona je muza zaštitnica plesa i muzike, objasnila je umetnica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare