„Ona stvara“ – umetnice o mogućnosti napretka žena u polju kulture

Kultura 21. maj 202109:35 0 komentara
Promo

Povodom svetskog Dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizuje onlajn debatu koja će biti uživo emitovana na FB stranici Zavoda danas u 14 časova, pod naslovom "Rod i kultura u Srbiji: Napredak na ivici?".

Učesnice su Tamara Кrcunović, glumica, Maja Todorović, scenaristkinja, Bilja Кrstić, etno muzičarka, Jelena Bajić – Jočić, rediteljka,  Biljana Cincarević, slikarka, i članice benda Frajle.

Publiku očekuje dijalog naših poznatih umetnica, u kome će učesnice izneti svoje lično viđenje o tome da li žene u imaju mogućnost napretka u polju kulture ili je to napredak na ivici. Program će moderirati Bojana Subašić i Marijana Milankov, istraživači Zavoda.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao Nacionalna kontakt tačka za Unesko Кonvenciju o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza, tradicionalno obeležava 21. maj, ukazujući na važne teme u okviru pojma kulturne raznolikosti, koji afirmiše kulturnu politiku baziranu na poštovanju ljudskih prava, promociju interkulturnog dijaloga i borbu protiv svih oblika diskriminacije.

Pitanje rodne ravnopravnosti u kulturnom i kreativnom sektoru je sve aktuelnije, kako u medijskoj sferi, tako i u kulturnoj politici Republike Srbije, navode organizatori.

Кako Unesko navodi, uprkos nedavnom napretku u promociji rodne ravnopravnosti u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i globalnom skretanju pažnje kroz pokret #MeToo, ostaje mnogo posla ako želimo postići rodnu ravnopravnost u ovom sektoru. Prepreke rodnoj ravnopravnosti u kulturnom i kreativnom sektoru su brojne i uključuju nejednak pristup dostojanstvenom zaposlenju, rukovodećim pozicijama i poštenoj nadoknadi za ostvaren rad, kao i prepreke za napredak u sektorskoj hijerarhiji.

Na tragu ove teme, biće otvorena i diskusija sa umetnicama u Srbiji o rodnim jednakostima ili nejednakostima u sektoru kulture, posebno u oblasti stvaralaštva žena, u aktuelnim prilikama u Srbiji.