„Opraštaćemo se od tebe, dragi naš Jagoše, u teatarskom trenu koji nema kraj“

Kultura 23. sep 202316:45 5 komentara
N1

Kolege, reditelji, glumci, pozorišta, opraštaju se i danas od jednog od najistaknutijih domaćih pozorišnih reditelja Jagoša Markovića.

Jugoslovensko dramsko pozorište objavilo je na svom sajtu reagovanje povodom smrti reditelja, pod nazivom „Dragi naš Jagoše“.

„Juče je vest o tvom odlasku, dragi naš Jagoše, kao neka apokalipsa u trenu zaustavila vreme i uzdrmala stvarnost svakome od nas. Govorio si da vreme u teatru drugačije teče, da se drugačije meri. Nastaviće teatarski da teče kroz tvoje predstave, igru glumaca, ljubav svih onih oko scene na koje si podjednako mislio… i sa publikom koja te volela i voli kroz tvoja dela.
Tvoj život bilo je pozorište, tvoja ljubav su bili tvoji glumci i publika.“

„Svi zajedno u našem, tvom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, misleći na tebe, zaustavićemo stvarnost i tvojim predstavama opraštaćemo se od tebe, dragi naš Jagoše, u teatarskom trenu koji nema kraj“, navelo je pozorište.

Pozorišna rediteljka Tatjana Mandić Rigonat istakla je da je on bio autor koji je više od četiri decenije goreo u pozorišnoj vatri.

„Znam ga od njegovog detinjstva u pozorištu i gledala sam kako se njegova zvezda visoko diže na nebu i kako nastaje čitavo jedno sazvežđe, Jagoševo pozorište. Čudesno, duhovito, uvrnuto, strastveno. On je neko ko je 43 godine goreo u pozorišnoj vatri. Toliko godina je glumio i režirao. Jurio da ispiše svoju sudbinu. Sudbinu velikana“, navela je rediteljka.

„Volim te Jagoše moj“

Reditelj Boris Liješević rekao je za Danas da je dan pre smrti Jagoša Markovića dugo sa njim pričao telefonom.

“Dragi Jagoš najdraži najdraži, najdraži. Nemam dovoljno riječi da izrazim koliko mi je značio. Dan prije njegove smrti dugo smo razgovarali telefonom. Otpratio me na festival u Petrograd sa divnim ohrabrujućim sms porukama i sa još divnijim porukama me dočekao. Potpisao se sa

Jagoš
Iz sela Kostanjica bb
Boka Kotorska

Sjedio je juče mokar na molu ispred kuće u Kostanjici i tražio da mu telefonom detaljno pričam kako je bilo u Petrogradu i kako je prošla predstava, kakav je teatar. Trebalo je da ide tamo na proljeće sa “Urnebesnom tragedijom”. Koliko se samo radovao odlasku u Aleksandrinski teatar. Rekao je da bi pješke išao do tamo samo da vidi taj teatar i zaigra tamo. Preplavio me radošću. Tražio je sve slike i snimke. Poslednji video snimak koji sam mu poslao je sa groba svete Ksenije Petrogradske. Ona je obilježila naš poslednji kontakt.
Poslije svakog našeg razgovora osjećao sam se kao da sam bio u nekom drugom divnom svijetu punom muzike duhovnosti, boja, ukusa. Koliko pamtim divnih riječi i događaja, još od mog prvog prijemnog za režiju, preko asistenture na “Maratonkama”, “Dekameronu” novih razgovora, sve do ovog poslednjeg jučerašnjeg.

POVEZANE VESTI

Ne mogu da nađem riječi da opišem Ljubav i podršku kojom si me obasipao. I ne treba. Ti znaš sve. A sada znaš još više. Sada znaš sve. Sad si na izvoru svjetlosti. Pred put u Rusiju sam te zamolio da se pomoliš za nas da sretno stignemo i sretno se vratimo. Rekao si ODMAH. BIĆE SVE DIVNO.

Hvala ti za tu molitvu. Sve je bilo onako kako si rekao. Ljubim te. Bog neka te čuje i voli onako kako si i ti njega volio divno, duboko, raskošno. Dočekaj nas gore sa tvojim najljepšim i najdivnijim osmjehom. Niko ne zna kada je taj čas.
Volim te Jagoše moj.”

Reditelj Kokan Mladenović je na svojoj fejsbuk stranici objavio dirljivu poruku.

„Meni ostaje da ti se radujem u sećanju, Majstore, da volim tvoje slavljenje Pozorišta i one naše komične minijature, kad smo uskakali u tvoju Gospođu ministarku, na festivalu u Sibiru i igrali Peru Pisara i Peru Kalenića. Jednom smo glumili zajedno, a mnogo puta delili scenu, sa ljubavlju i poštovanjem. Sada se nebeskom pozorištu sprema velika promena repertoara i biće burno, uzbudljivo i radosno. Zavidim mu na tome“, naveo je Mladenović.

„Kako tvoj omiljeni Ljubomir Simović kaže: U delu koje postavlja na scenu Jagoš uvek vidi nešto što pre njega nije video niko. On nam i stare i poznate stvari otkriva kao nove i nepoznate. On napravi neki neprimetan gest, ali tim gestom preobrazi sve … Jagoš radikalno, i s najvećom smelošću, menja metaforu koju nalazi u tekstu. Pri tom, on to ne radi samo kao reditelj, jer on u pozorištu i nije samo reditelj. On je u pozorištu sve; on je i glumac, on je ceo ansambl, on je i publika, on je i scena, i loža, i prva, druga i treća galerija, on je i pozorišna biblioteka, on je i četka i boja, i čekić i ekser, i konopci i reflektori, i svila i vatra, i kulisa i zavesa. On je sve to možda samo zato da bi nam kazao da je svet bez ljubavi samo isušeno, slano i jalovo morsko dno, što, opet, nije ništa drugo do ono što o ljubavi u prvoj poslanici Korinćanima kaže apostol Pavle“, dodao je Mladenović.

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić rekao je za Danas povodom smrti Jagoša Markovića, koji je preminuo juče u 57. godini, da je to bio „najautentičniji čovek koga je poznavao“.

„Najautentičniji reditelj sa kojim sam radio. Originalan. Drag. Genijalan, Poseban. Ogroman šok. Ogroman gubitak. Ogromna nepravda.“

Glumica Nataša Ninković je rekla da je u moru pretendenata na umetnost „Jagoš bio čista renesansa“, da je bio preosetljiv i da joj je žao što nije snimala njegove misli.

„Jedinstven, i neponovljiv. Izgarao i živeo za pozorište i umetnost. Iako je govorio da talentu prašta sve a netalentu čak ni vrlinu, ipak mu je ljudski faktor bio ispred svega. I kad talenat i vrlinu prepozna u pojedincu nikad ga se ne odriče. Raskošan i preosetljiv. U moru suvog intelektualizma i pretendenata na „umetnost“- čista renesansa! Opera!..pišem i dalje ne verujem! Mislila sam da takvi ne odlaze..dosta puta sam mu govorila da ću snimati njegove misli, jer je sebično i nepravedno da to ostane u toj noći, na tom ručku, sceni, ulici inspirisan nečim što je video, osetio, razmišljao sa sve biciklom koji nas razdvaja i na koji se iznenada popne ,skoro bez najave odjuri i vikne „ćao vilo moja“. Ja ne mogu da kazem „ćao Kapetane moj“ , već ću ga čuvati i prizivati“, rekla je ona za Danas.