Otkazivanje turneje, pa ostavka glumice u Mađarskom savetu: „Neviđena cenzura“

Kultura 30. jul 202117:33 7 komentara
Promo

Glumica Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica Žuža Kalmar izjavila je da je podnela ostavku u Mađarskom nacionalnom savetu (MNS) nakon što je Savet pre dva dana zatražio od rukovodstva Salašarskog pozorišta da prekine turneju komada „Kazimir i Karolina“, zbog navodno spornog rečnika u predstavi.

Glumica je za portal Magločistač objasnila da je ovakvu odluku donela jer je kako kaže, u potpunosti izgubila veru u to da ovaj Savet na adekvatan način štiti interese, intelektualne i kulturne vrednosti mađarske zajednice u Vojvodini.

„Oduzeti mogućnost mladim glumcima da igraju za svoju publiku svim srcem i dušom, i oduzeti publici mogućnost da odlučuju sta im se sviđa, a šta ne, decenijama je neviđena i zastrašujuća cenzura. Ako ovo prođe, to znači da u budućnosti niko od nas neće biti bezbedan“, kaže Kalmar.

POVEZANE VESTI

Ona je rekla i da pojedini političari nakon određenog vremena u politici izgube svaku meru. „Misle da se razumeju u sve i da imaju prava da osuđuju i izbrišu sve što im se ne sviđa ili ne uklapa u njihove ponekada prilično uvrnute ideje. Protiv toga se moramo boriti svi“, kaže Kalmar.

Ona je pozvala javnost da podrži Salašarsko pozorište i mlade glumce, da ne izgube veru već na početku njihovih karijera.

„Sloboda umetnosti i sloboda pozorišnog izražavanja je sloboda misli. Salašarsko pozoriste je naše! U ovom pozorištu sam provela pet godina, pre i za vreme akademije, kao i najveći broj glumaca na mađarskom jeziku“, kaže Kalmar.

Žuža Kalmar je kao članica Odbora za kulturu u Mađarski nacionalni savet delegirana od strane Mađarskog pokreta (MP).

Salašarsko pozorište iz Kavila kod Bačke Topole prethodno je otkazalo turneju u Vojvodini na zahtev Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine (MNS) u Srbiji, koji je ocenio da se u predstavi „Kazimir i Karolina“ koristi „neprimeren rečnik“.

Kako je ranije preneo je Radio Slobodna Evropa, to je zatražio predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) Jene Hajnal, koji je naveo da „ta predstava dovodi u pitanje svetlu prošlost i nasleđe ovog pozorišta“.

Potpredsednik Upravnog odbora Salašarskog pozorišta Zoltan Devai rekao je da je planirana turneja po vojvođanskim selima okončana, iako im Savet nije precizirao suštinu zahteva.

„Ovo je oblik uvođenja cenzure u pozorište ali zaista ne znamo zbog čega. Kritikujemo pojave u društvu ali nikoga nismo po imenu pomenuli. Ne mislim da su psovke u predstavi pravi problem. Ranijih godina bilo je komada u kojima je bilo mnogo više vulgarnog jezika, kritike prema politici, društvu i veri, ali su sve turneje išle do kraja“, rekao je Devai.

On je naveo da je tekst originalne drame „Kazimir i Karolina“ Edena von Horvata u predstavi neznatno izmenjen i modernizovan. Radnja je smeštena na festival Oktoberfest 1930. godine i prati ljubavni par čija se veza raspada usred društvenih okolnosti.

Dodao je da će izvođenje biti nastavljeno u Kavilu, selu iz kog potiče pozorište, svako veče u 21.00 sat, sve do 12. avgusta, do kada je turneja planirana.

Salašarsko pozorište iz Kavila duže od četrdeset godina u vojvođanskim selima organizuje predstave na otvorenom, livadama i poljanama, za publiku koja retko ima priliku da uživo gleda pozorišna ostvarenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare