Otvoren festival Kustendorf, u trci za nagrade 22 filma

Kultura 22. jan 202120:42
STR / AFP
STR / AFP

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je 14. Кustendorf, koji će ove godine biti održan onlajn i naglasila da Mokra Gora svakog januara okuplja velika imena svetske kinematografije, mlade autore i zaljubljenike u film i postaje filmski centar Evrope i sveta.

„Spoj mladosti, oličene kroz više od 20 studentskih filmova, sa ostvarenjima doajena svetskog filma, daje onu čaroliju koja festival izdvaja od drugih velikih filmskih manifestacija“, istakla je Gojković.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva, Gojković je istakla da je ideja ovog festivala podsticanje i afirmisanje talenata koji će ostaviti dubok trag u sedmoj umetnosti, poput samog osnivača Emira Кusturice, ali i gostiju prethodnih festivala, Nikite Mihalkova, Džima Džarmuša, Džonija Depa, Paola Sorentina.

Osnivač Кustenforfa, Emir Кusturica, na otvaranju festivala izrazio je uverenje da će naredne godine festival biti održan pred publikom, iako je vrlo moguće da će ovaj način održavanja manifestacija biti budućnost. Кusturica je izrazio nadu da će mladi umetnici preuzeti i obnoviti veliki ideju filma koja je po njegovoj oceni „marginalizovana“.

U okviru takmičarskog programa 14. Кustendorfa biće prikazana 22 kratkometražna filma.

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje ove godine takmičiće se filmovi mladih autora iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Кirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.

Komentari

Vaš komentar