Otvoren Međunarodni sajam umetnosti u Budimpešti, Srbija počasni gost

Kultura 05. okt 202221:39 1 komentar

U Budimpešti je otvoren Međunarodni sajam umetnosti "Art market Budapest", na kojem je Srbija počasni gost. Sajam je zvanično proglasila otvorenim ministarka kulture Srbije Maja Gojković, a na manifestaciji se predstavlja niz srpskih galerija i umetnika.

Ujedno je otvorena i manifestacija „Most Srbija“ u okviru sajma umetnosti Art Market, koji se održava do 9. oktobra u Balna centru u Budimpešti.

Art Market Budapest jedanaest godina predstavlja jedan od važnih događaja za oblast savremene umetnosti u regionu. Ove godine predstaviće sa posebnom pažnjom manifestaciju pod nazivom MOST SRBIJA, koja obuhvata izlaganje osam umetničkih galerija iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca: Bel Art, X VITAMIN, ŠTAB, Rima, Novembar, B2, Monolog i Sanjaj, dva umetnička projekta, muzejski kvart, izložbu savremene srpske fotografije, predavanja, tribine, performanse.

Međunarodna stručna javnost i ljubitelji umetnosti upoznaće se sa delom srpske umetničke scene kroz nastup galerija koje imaju profilisane programske koncepcije i predstraviće umetnike koje zastupaju, među kojima su: Đorđe Ivačković, Ana Vrtačnik, Andrea Ivanović Jakšić, Uroš Đurić, Joškin Šiljan, Milija Čpajak, Đile Marković, Veljko Vujačić, Mića Stajčića, Nikola Markovića, Nina Ivanović i drugi.

U četvrtak, 6. oktobra, biće otvorena izložba radova iz kolekcija Fondacije Mira Brtka iz Beograda i muzeja Q Contemporary iz Budimpešte pod nazivom Svet Mire Brtke (The World of Mira Brtka – A Retrospective) u prostoru muzeja Q Contemporary.

N1

Marina Marković će izvesti performans ’’The Arrangment’’ u saradnji sa Art Market Budapest, u petak, 7. oktobra. Pored toga, biće prikazan izbor iz privatne umetničke kolekcije Nenada M. Kostića u Studiju Gabor M. Szoke, izložba umetnika iz Vojvodine. Umetnost bez granice koji stvaraju i žive u Mađarskoj u Magyar Muhely (Mađar Muhilji) galeriji i izložba Fotografija posle fotografije na sajmu umetnosti, čija je kustoskinja Aleksandra Lazar, direktorka Asocijacije umetničkih galerija Srbije, organizacije koja je realizator projekta Most Srbija.

Relevantnost srpske savremene umetnosti u internacionalnom kontekstu biće tema jedne od tribina na Art Market Budapest o čemu će razgovarati domaći i strani stručnjaci, navode organizatori.

Ovo predstavljanje srpske savremene umetničke scene podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

N1