Otvoren salon Oto Bihalji-Merina

Kultura 10. mar 202219:57 > 20:04 2 komentara
TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC/bs

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je salon Oto Bihalji-Merina i poručila da je to važno mesto na kulturnoj mapi Beograda i Srbije u kojem ćemo imati priliku da se upoznamo i iz novih uglova sagledamo lik i delo čoveka o kome se može gotovo neprestano govoriti i koji je uvek aktuelna tema.

#related-news_0

Posebnu draž večerašnjem skupu daje prisustvo njegovih kolega i prijatelja, koji su s njim sarađivali i drugovali, a kao i uvek, svedočenja iz prve ruke daju autentične prikaze ne samo određene ličnosti, već i svojevrstan presek vremena i društvenih i istorijskih okolnosti u kojima je ona živela i stvarala, rekla je Gojković, navodi se u saopštenju.

Gojković je istakla da je Bihalji-Merin gotovo čitav vek bio jedinstvena pojava na domaćoj kulturnoj sceni i da je kao renesansna ličnost, višestruko talentovan i nadaren, uspeo da se ostvari u svemu čime se bavio.

Navela je da je u mladosti bio pilot ratnog vazduhoplovstva, potom zajedno s bratom Pavlom osnivač Nolita, a najviše je ostao upamćen kao književnik, publicista, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Šta god radio i gde god boravio, bio je zakleti antifašista i borac za slobodu i pravdu. Nije nimalo slučajno ni pretenciozno što ga je Artur Kesler smatrao legendarnom ličnošću Pariza i Berlina tridesetih godina 20. veka, niti što je Tomas Man za njega rekao da je jedan od najboljih stilista nemačkog jezika, kazala je Gojković.

U okviru otvaranja Salona održan je prvi u nizu razgovora na temu „Ja živim sa umetnošću“, na kojem je uvodnu reč održala direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti Ivana Bašičević Antić, a učestovali su kustostkinja Biljana Tomić i profesor Ješa Denegri.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare