Otvoren program Paralele i sudari na Festivalu evropskog filma Palić

Kultura 17. jul 202221:48 > 06. avg 2022 12:35

Filmom "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija je otvoren program "Paralele i sudari" na 29. Festivalu evropskog filma Palić, saopštili su organizatori.

Nova selektorka tog programa, inače Ukrajinka, Julija Sinkevič je rekla da je taj film „snimljen pre invazije punog obima na Ukrajinu“, te dodala da su se u njemu „mogle unapred videti neke stvari koje su usledile“.

Reditelj Nakonečni je rekao da je film duboko ukorenjen u realnosti, iako nije zasnovan na stvarnim događajima.

„Nadam se da će publici doneti više razumevanja o tome kako smo mi Ukrajinci doživeli poslednjih osam godina“, rekao je on.

U filmu, protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao, navodi se u saopštenju.

Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

Projekcija filma „Budale“ Tomaša Vasilevskog prekinuta je zbog privremenog nestanka struje na Paliću i pomerena za ponedeljak, 18. jul.

Taj film prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka.

Program „Ukrajina u fokusu“ počeo je u Subotici, gde je prikazan dokumentarni film „Kiša nikad neće prestati“ Aline Gorlove.

Programski direktor festivala Miroslav Mogorović je istakao da je rad na pripremama ovog programa poćeo još krajem prošle godine.

Do toga je došlo, kako je naveo, „imajući u vidu izuzetnu snagu i specifičan izraz reditelja iz Ukrajine, koji su hrabrim pristupom i odabirom tema izborili odlično mesto na novoj evropskoj sceni“.

Film „Kiša nikad neće prestati“ prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok pokušava da obezbedi budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba.

Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti, navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Vaš komentar