Otvorena instalacija „Pokreni okreni“ u sklopu akcije Recikliraj – napravi krug

Kultura 10. nov 202118:29 > 18:35 0 komentara
Arhitektonski fakultet

U svetlu ekoloških izazova sa kojima se suočavamo na svakodnevnom nivou, Univerzitet u Beogradu - Arhitektonski fakultet nastavlja da svojim delovanjem podstiče participaciju mladih i kreativnih ljudi i saradnju sa civilnim sektorom u cilju promocije održivih ideja i podizanja svesti o važnosti problema zagađenja životne sredine i stvaranja kvalitetnijih prostora za život.

Prostorna instalacija od reciklabilnog otpada „POKRENI OKRENI“ nastala je kao rezultat saradnje između udruženja „Fokus Art“ i Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta u okviru akcije „RECIKLIRAJ – NAPRAVI KRUG“ (instagram: @napravi_krug), i zvanično je otvorena u subotu 30. oktobra u parku Vojvode Vuka na Topličinom vencu.

Manifestacija praćena studentskom radionicom, postavkom izložbe i realizacijom pomenute instalacije organizovana je u saradnji sa opštinom Stari grad, a njen cilj je bio usmeren ka podizanju svesti o važnosti reciklaže i ponovne upotrebe reciklabilnog otpada u cilju očuvanja životne sredine. U akciji su takođe učestvovali i JKP Gradska čistoća, JP Ada Ciganlija i Coca-Cola Srbija. Akcija je započeta studentskom radionicom održavanom na Arhitektonskom fakultetu pod mentorstvom asistenata Miloša Kostića i Dejana Todorovića, na kojoj su studenti različitih stepena studija predlagali idejna rešenja za interaktivne instalacije od reciklabilnog otpada. Kroz niz koraka studentski koncepti su detaljnije razrađeni u tehničko-tehnološkom smislu, nakon čega je u konsultaciji sa partnerima koji su učestvovali u realizaciji instalacije, izabrano rešenje studentkinja druge godine Milice Mladenović i Bojane Ristivojčević pod nazivom „POKRENI OKRENI“, navodi se u saopštenju.

Izabrano rešenje predstavlja interaktivnu prostornu instalaciju od plastičnih flaša na potkonstrukciji u vidu zida, koja poziva korisnike da uzmu učešće u procesu reciklaže kroz umetanje iskorišćenih plastičnih ambalaža i popunjavanje unapred definisanih zona.

U sklopu instalacije predviđen je info pult sa pratećim mobilijarom, koji je takođe realizovan od plastičnih flaša i OSB ploča i koji služi za potrebe organizovanja različitih događaja, poput promotivnih aktivnosti i edukativnih radionica za decu. Pored praktičnog iskustva koje studenti stiču, na ovaj način naglašava se važnost lične inicijative i promoviše aktivno učešće mladih arhitekata kroz saradnju sa različitim institucijama, privatnim i civilnim sektorom u razvoju i implementaciji novih modela društvene odgovornosti i brige prema urbanom i prirodnom okruženju, navodi se.

Arhitektonski fakultet

Instalacija je od 1. novembra prebačena u Park nauke na Adi Ciganliji, gde će biti dostupna narednih mesec dana svim zainteresovanim građanima. Nakon završetka manifestacije, instalacija će biti demontirana, a korišćeni materijal biće dalje recikliran, čime će ciklus realizacije akcije biti simbolično zatvoren.

Mentori i organizatori radionice su dr Miloš Kostić i Dejan Todorović, autori instalacije Milica Mladenović i Bojana Ristivojčević, a partneri Fokus Art, Univerzitet u Beogradu-Arhitektonski fakultet, gradska opština Stari grad, JKP Gradska čistoća, JP Ada Ciganlija, Coca-Cola Srbija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!