Otvorena izložba „Dear boss“ u Galeriji Novembar

Kultura 05. avg 202214:39
Promo/Galerija Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je dvojna izložba autorki Anastasije Pavić i Alme Gačanin, pod nazivom “Dear Boss”. Izložba se bavi pitanjima radnih prava žena, identitetom žena, ženske rodne uloge u društvu i uopšte predstavom feminiteta, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, kroz teme seksualnosti, ženstvenosti i rada, kroz eksplicitne prizore i motive preuzete iz popularne kulture, izloženi radovi izazivaju i provociraju ustaljene društvene konsenzuse. Otvaranje je proteklo i u znaju zajedničkog performansa “Oral Fixation” u kojem su učestvovale same umetnice, predstavivši kroz svojevrsni dramski dijalog teme izložbe.

Autorke dolaze iz različitih umetničkih pozadina: Kako objašnjava Ana Simona Zelenović, kustoskinja Galerije Novembar, “njihove različite forme u pristupu temi dovele su do sličnih rezultata, a to je da je žensko oslobođenje i dalje aktuelno pitanje u 21. veku, samo na suptilniji način u odnosu na prethodne talase feminizma”:

“Ovaj talas kojim se umetnice bave najviše govori o tome na koji način kapitalizam i patrijarhat zajednički tlače ženu i šta je to što žena kao žena, radnica i umetnica može da uradi da tu ulogu prevaziđe, kako da se nasmeje u lice jednom takvom društvu, kako da “obrne igricu” i da dođe do onoga što ona želi“.

Promo/Galerija Novembar

Visoko performativni ženski subjekti naglašeno su pervertirani, time preispitujući sopstveno shvatanje kao produkta muške želje.

“U kontekstu savremenih homogenizujućih ekonomsko-političkih i socijalnih struktura umetnice teže repozicioniranju sopstvenih hibridnih društveno-tehnoloških tela,” istakla je u katalogu izložbe istoričarka umetnosti Maja Petrović.

Izložba “Dear Boss” trajaće do 11. septembra.

Komentari

Vaš komentar