Otvorena izložba „Dešava se Nušić i jada“: Iz dana u dan živimo Nušićeva dela

Kultura 19. dec 202112:33 > 14:071 komentar

U subotu je u Beogradu otvorena izložba "Dešava se Nušić i jada". Izložbu je pripremilo udruženje građana KudeS iz Ivanjice, koje kroz paralelne prikaze ivanjičkog festivala Nušićijada i drugih slučajeva progona, otimanja i razrešenja skreće pažnju javnosti da ovo nisu problemi pojedinaca, već problemi čitavog društva koje treba rešavati.

KudeS takođe konstatuje da nam se, iz dana u dan, dešava Nušić, odnosno da živimo njegove komade u formatu nad kojim se, ipak, nije lako smejati.

Pročitajte još

Uz svedočanstva iza kojih stoje brojni poznati umetnici, humoristi i aktivisti, kao što su Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački, organizatori prognane, a slobodne Nušićijade konstatuju da se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja, i mnogi drugi, dešavali, dešavaju se i dešavaće se ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke, ali i pruže podršku jedni drugima, poručili su.

KudeS kroz izložbu i video materijale koji zajedno sa njom čine celinu postavlja pitanje – „Šta ako ste vi sledeći?“.

Podsetimo, Nušićijadu, festival kulture i zabave, humora i radosti, obnovilo je i od 2010. do 2017. godine organizovalo Udruženje građana KudeS, u partnerstvu sa ivanjičkom lokalnom samoupravom.

„Lokalne vlasti 2018. protivpravno preuzimaju festival, sa skupštinske govornice obavestivši javnost, uključujući i organizatore, da ‘KudeS nema više nikakve ingerencije na Nušićijadi'“, navodi se u saopštenju.

Ove godine, KudeS, Reflektor teatar i bubnjari Dragoljuba Đuričića trebalo je da izvedu performans „Izvini, Nušiću!“, po tekstu i u režiji Minje Bogavac, u centru Ivanjice, usred manifestacije koju Opština Ivanjica organizuje pod imenom Nušićijada.

„Nakon što je informacija o izvođenju ‘iscurela’, a performans je došao u fokus lokalne vlasti i službe bezbednosti, porodice i prijatelji članova udruženja pozivani su uz nejasne pretnje i jasne poruke ‘da im ne padne na pamet da nešto pokušaju da urade’. Shvativši da bi rizik izvođenja bio preveliki, KudeS je odlučio da ideju performansa i njegove poruke pretoči u video performans, a njegove poruke u film ‘Izvini, Nušiću!’, posvećen Dragoljubu Đuričiću i Lanetu Gutoviću“, istakli su.

Izložba „Dešava se Nušić i jada“ još danas je postavljena u prostoru Endžio haba, u Dobračinoj 4, nakon čega se seli u Kulturni Centar Grad. Informacije o daljem kretanju izložbe možete pratiti na sajtu i mrežama festivala Nušićijada.

Komentari

Vaš komentar