Otvorena izložba Luke Tripkovića „Mora da je bio neki stvarno divan san“

Kultura 19. jan 202311:10 0 komentara
N1/Milena Kuzmanović

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak je otvorena izložba Luke Tripkovića pod nazivom "Mora da je bio neki stvarno divan san". Izloženo je sedam slika u akril tehnici na platnu i flomaster na kaširanom platnu. Na radovima su oslikane kalifornijske kuće.

„Takve kuće su utopistički projekat jedne moderne arhitekture u periodu od kraja četrdesetih do kraja šezdesetih godina. Takvih kuća ima danas na Novom Beogradu. To je bila ideja da svaki čovek živi u prostoru kakav zaslužuje. Kako su decenije prolazile ove kuće koje sam naslikao postajale su nešto drugo, spomenici kulture, muzeji, vile jako bogatih ljudi. Tako da se čitav stvar preokrenula“, rekao je na otvaranju izložbe autor slika Luka Tripković i naglasio da ga zanima poetika simbola tih kuća, šta su značile, šta trenutno znače i na koji način komuniciraju sa ljudima.

Tripković je rekao i to da su takve kuće ostvarenje američkog sna, a da su nama za utehu ostali stihovi iz poznate pesme Alekse Šantića – „Ostajte ovde Sunce tudjeg neba neće vas grijat ko što ovo grije“.

„Lišena ljudi i dubine, smirenih boja i neužurbanih linija, stripovske atmosfere i jednostavnih prizora na kojima dominiraju kuće kalifornijskog stila, platna Luke Tripkovića isijavaju suzdržanu radost i iznova nas upozoravaju da ono što na njima vidimo nije to što se, naprosto, daje očima: ako naslikana lula nije lula, tada ni naslikana kalifornijska kuća nije kalifornijska kuća“, napisao je u katalogu za ovu izložbu filozof Ivan Milenković u tekstu „Ovo nije kuća“.

„Geometrija i geometrijski oblici, zbog toga, svojevrsne su šifre koje nas pozivaju na tumačenje iz kojeg je isključeno naše znanje geometrije, a uglovi i perspektive nisu tu da bi nas, svojom geometrijskom neumoljivošću, uputili na stvarnost ideja koje bi, verujemo, slici morale da prethode – kalifornijske kuće nastale su krajem četrdesetih godina dvadesetog veka kao socijalni projekat za jeftino, a udobno stanovanje – već da bi nam ponudili odgonetku slike u istom pokretu u kojem nam, umesto poznatih prizora, nude šifre. U šifri se nalazi njena odgonetka. Kakvog bi, inače, smisla imalo praviti studije kalifornijskih kuća, ako bismo na platnima prepoznavali kalifornijske kuće? Zbog toga je nužno aktivno prići Tripkovićevim platnima: ne kao prizorima koji mirno čekaju da budu prepoznati, već kao igrama čija pravila tek treba shvatiti da bismo u igri učestvovali“, napisao je Ivan Milenković.

Luka Tripković je rođen 1989. godine u Valjevu, gde je završio Valjevsku gimnaziju. Diplomirao je i doktorirao na fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Imao je više kolektivnih i samostalnih izložbi. Radi kao profesor na FLU u Beogradu.

Izložba je otvorena do četvrtog februara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!