Otvoreni Filmski susreti u Nišu, Ljiljani Blagojević nagrada za životno delo

Kultura 21. avg 202122:57 komentara
N1

Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti, otvoren je na Letnjoj pozornici u Nišu tradicionalnim, simboličnim uručenjem ključeva grada glumcima i dodelom nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na otvaranju predala ključeve grada ovogodišnjoj predsednici žirija Ljiljani Dragutinović, a umetnički direktor 56. Filmskih susreta Vladan Živković je nagradu „Pavle Vuisić“ uručio Ljiljani Blagojević.

Udruženje filmskih glumaca Srbije ranije je saopštilo da je Ljiljani Blagojević nagrada pripala za dostignuća u glumačkoj karijeri dugoj 43 godine, tokom koje je snimila više od 50 filmova i odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Primajući nagradu, Blagojević je kazala da će nagradu „Pavle Vuisić“ nositi sa „čašću i zahvalnošću“. Ona je rekla da „postoje vremena nevremena kada glasni potisnu tihe, nepametni nadglasaju mudrace, umetnost zanemi pred navalom buke i besa silikonskih varvara i njihovog primitivizma, kada istinsku lepotu i snagu stvaralaštva proglase za stranputicu“.

„Zato su ovakve nagrade važne, da se naslone na autoritet onoga čije ime nose, snagu njegovog talenta, raskoš njegovog umeća. Sve dok iza sebe imamo tvrdjavu čiji je jedan od bastiona bio Pavle Vuisić lakše nam je u toj borbi i verujemo da ćemo pobediti“, istakla je Blagojević.

Gospodin Pavle Vuisić, dodala je Blagojević, bio je čovek koji je kao Da Vinči znao bukvalno sve o svom poslu.

„Znao je da napiše pesmu, da da savet, upeca ribu, zapeva glasno i razvije prezir prema skorojevićima i primitivcima. Zato je i nagrada koja nosi njegovo ime velika i nosiću je sa čašću i zahvalnošću“, izjavila je Blagojević.

Prve festivalske večeri na programu je film „Toma“ koji govori o životu pevača Tome Zdravkovića.

Do 27. avgusta kada se festival zatvara publika u Nišu moći će u zvaničnoj konkurenciji za nagrade da pogleda 11 filmova.