Otvoreno 66. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Kultura 19. jun 202109:09 > 11:05 0 komentara
Sterijino pozorje
Tanjug/Jaroslav Pap

U Novom Sadu u petak uveče je otvoreno 66. Sterijino pozorje u okviru koga će publika imati prilike da pogleda 15 predstava u tri selekcije.

Najveću regionalnu pozorišnu smotru otvorio je srpski glumac Svetozar Cvetković, koji je istakao da su Novi Sad i Srpsko narodno pozorište uspeli da sačuvaju „jedini svetao mrak naše prošlosti kao zalog za sadašnjost, ali i budućnost ne samo scenske umetnosti, već našeg bitisanja i duhovnog identiteta“.

On je dodao da je reč o mraku u kome su svoj trag svetlosti ostavili i brojni velikani pozorišne scene.

Ovogodišnje 66. Sterijino pozorje održava se pod sloganom „Zlu vremenu, uprkos“ i trajaće do 26. juna.

Predstave Pozorja igraju se uživo pred publikom i u punom obimu zbog popuštanja mera uslovljenih pandemijom virusa korona.

Program 66. Sterijinog pozorja počeo je predstavom riječkog HNK Ivana pl. Zajca “Gospođa ministarka” – klasikom Branislava Nušića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u selekciji Milivoja Mlađenovića publika će videti u konkurenciji za nagrade još devet predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Riječka „Gospođa ministarka“, sa Oliverom Baljak u naslovnoj ulozi – kojom obeležava i 40 godina umetničkog rada u HNK Ivana pl. Zajca, gostovaće 20. juna i u Narodnom pozorištu u Beogradu

U konkurenciji za prestižne Sterijine nagrade su i: „Deobe“ Dobrice Ćosića, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Juga Radivojevića, nastalu u koprodukciji SNP-a, Narodnog pozorišta u Nišu i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, te autorski projekat Andraša Urbana „Vitezovi Lake male“ Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, koje učestvuje i u selekciji Druga scena (off program) predstavom “Poetika gledanja”, takođe u režiji Urbana. Takmičarski program obuhvata i predstave „Kus petlić“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Radio Šabac“ Olge Dimitrijević, u izvođenju Šabačkog pozorišta, „Ako dugo gledaš u ponor“ prema motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autorski projekat Zlatka Pakovića, u produkciji Regionalnog pozorišta Novi Pazar/Kulturnog centra Novi Pazar, „Velika depresija“ Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića, u produkciji SNP-a i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada, „Tiho teče Missipi“ Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana i u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, te „Šindlerov lift“ Darka Cvijetića, u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

U međunarodnom programu Krugovi, koji je sveden na region zbog posledica pandemije korona virusa, našle su se tri predstave, dok su dve odabrane za program Druga scena.

Mlađenović je u netakmičarski program Krugovi uvrstio predstave “Hotel ‘Zagorje’” – autorski projekat Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić, u izvođenju Gradskog dramskog kazališta “Gavela” iz Zagreba, “Dečak je govorio Bogu” Damira Mađarića, u režiji Sama M. Strelca, u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, te “Kreketanje” Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta i izvođenju Narodnog pozorišta u Tuzli.

U selekciji Druga scena (off-program), osim Urbanove “Poetika gledanja”, našla se i predstava “Kao da kraj nije ni sasvim blizu” Maje Pelević, u režiji Nikole Zavišića i produkciji Bitef teatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!