„Pastinski“: Neobična priča o jednom stanu u srcu Barselone

Kultura 17. apr 202420:08 0 komentara
Josep Maria de Llobet

Izložba fotografija „Pastinski”, kojom autor Đuzep Marija de Ljobet donosi posve neobičnu priču o jednom stanu u srcu Barselone, biće otvorena 25. aprila u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Posetioci izložbe biće u prilici da zavire u jedan porodični dom koji se nalazi u Ešampli, poznatoj barselonskoj četvrti. Svoje poslednje dane u njemu provodi Margarita, koja zbog porasta cena stanarine biva primorana da se iseli. U tom velikom stanu živelo je nekoliko generacija njene porodice, među kojima je i njen otac Hoakin, samouki slikar koji je svoje radove potpisivao umetničkim imenom Pastinski.

Fotograf Đuzep Marija de Ljobet vodi publiku kroz svaku sobu i svaki ugao stana, prateći protok vremena od dana kada je Hoakin napunio 78 godina i kada je rođen Pastinski. Tokom ovog obilaska posetioci žive poslednje dane u stanu, poslednje sate i trenutak selidbe.

Josep Maria de Llobet

Kroz ovaj impresivan rad autor, između ostalog, govori i o stambenoj krizi, velikom problemu sa kojim se već dugo bore mnogi gradovi, među kojima je i Barselona.

Izložene fotografije nastale su 2014. godine, a objavljene su u foto-knjizi „Pastinski”. Na poziv Beogradske nedelje foto-knjige i Instituta Servantes u Beogradu, autor je prihvatio izazov da prvi put svoj rad sa papira prenese u jedan izložbeni prostor i to baš u srcu Beograda.

Uoči otvaranja izložbe, u četvrtak, 25. aprila od 18 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes biće organizovano predavanje Đuzepa Marije de Ljobeta „Mogućnosti u izdavaštvu (u Španiji): foto-knjige kao rešenje”. Na predavanju, organizovanom povodom Međunarodnog dana knjige, autor izložbe pomenuće neke od najznačajnijih španskih foto-knjiga i govoriće nam o avanturi izdavanja foto-knjiga kao činu poetskog otpora u okruženju koje je obeleženo napuštanjem bilo kakvog fizičkog formata u odnosu na sliku.

Izložba će svečano biti otvorena u 19 časova u galeriji instituta, nakon čega će autor za zainteresovane posetioce prirediti vođenje kroz postavku na španskom jeziku, sa prevodom na srpski.

Josep Maria de Llobet

Đuzep Marija de Ljobet rođen je 1973. godine u Barseloni, gde i živi. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Autonomnog univerziteta u Barseloni, a paralelno je studirao i fotografiju na Katalonskom institutu za studije fotografije, čiji je direktor od 2023. godine. Suosnivač je i urednik nezavisne izdavačke kuće specijalizovane za foto-knjige Ediciones Posibles.

Njegovo polje delovanja je urbano područje i koristi fotografiju kao materijal za vizuelnu rekonstrukciju svog okruženja. Autor je fotografskih instalacija u specifičnim prostorima kao što su Ogledni zatvor u Barseloni, a izlagao je i na festivalima kao što su DOCfield ili Revela-T, kao i u različitim galerijama. Objavljivao je radove u domaćim i međunarodnim medijima i žirirao niz fotografskih konkursa.

Izložbu organizuju Institut Servantes u Beogradu i Beogradska nedelja foto-knjige, uz podršku Španske agencije za promociju kulture. Stručna vođenja kroz postavku biće organizovana tokom maja i juna, na srpskom i španskom jeziku. Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 20. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!