Popović: Umirale razne poglavice ovih plemena i niko nije žaljen kao Balašević

Kultura 06. mar 202113:17 > 13:49 41 komentara
Tanjug/Dragan Stanković

Rok kritičar Petar Peca Popović, govoreći o smrti velikog kantautora Đorđa Balaševića, naveo je da su za ovih četrdeset godina, od Balaševićeve pojave, umrle "razne poglavice ovih naših plemena, ali ni za jednim od njih se nije žalilo na celom prostoru" (bivše Jugoslavije). Balaševića je nazvao pesnikom i čovekom regiona, koji nikad nije širio mržnju.

Govoreći o odlasku velikana naše muzike Đorđa Balaševića, kaže da jednostavno svi mi nismo bili spremni za tu vest.

Pročitajte i:

Ta vest nije potrefila Novi Sad ili samo ljude koji vole tu muziku, ona je potrefila prostor istih emocija i jezika, rekao je Popović.

„I ne zaboravite, na prostoru zemlje u kojoj je rođen Đorđe Balašević, pa i ja, nije se ništa slično dogodilo. Bez naređenja, instrukcija, podmićivanja, slanja sendviča – skupili su se ljudi na svim prostorima, u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji… I svi su imali svoj odnos prema tome šta je radio taj veliki pesnik i čovek tog regiona. To je čovek koji nije širio mržnju“, naglasio je gost N1.

Za ovih četrdeset godina, od njegove pojave, umrle su razne poglavice ovih naših plemena, ali ni za jednim od njih se nije žalilo na celom prostoru, primećuje Popović.

On (Balašević) je slučaj koji treba da nas nauči da u svima nama, bez obzira na razlike, postoji ista vrsta srca koja prepoznaje ono zbog čega smo ovakvi kakvi jesmo, rekao je.

Popović je podsetio da je „ova pošast u vrlo kratkom vremenu odnela i Branka Marušića Čuturu i Balaševića i Vojkana Borisavljevića“.

Uspomene na Đorđa Balaševića će ostati, kao i one o Arsenu Dediću, kaže rok kritičar, navodeći da, na primer, na Dedića  podseća svojim koncertima Zoran Predin.

Celo gostovanje Pece Popovića u Novom danu pogledajte u videu:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare