Pet najboljih filmova svih vremena prema izboru Jane Milosavljević

Kultura 16. jun 202407:15 7 komentara
Jana Milosavljević
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

U okviru rubrike N1 "5 najboljih filmova svih vremena" pitamo naše glumce i glumice koja bi se ostvarenja našla na toj listi prema njihovom izboru.

Glumaca 5 ove nedelje je podelila spisak filmova za koje smatra da zaslužuju da ponesu tu titulu.

1. „Nebo nad Berlinom“ Vim Venders

„Divno je živeti samo u duhovnom životu, ostavljajući za večnost samo ono duhovno u ljudima“. Film je čista poezija, jedna od najlepše ispričanih priča o usamljenost i ljubavi. Izdvajam ovaj film i zbog Bruna Ganca kog obožavam.

2. „Ostrvo“ Pavel Lungin

Priča o pokajanju, o jurodivosti, o čudu. Volim da ga gledam kad se osećam beznadežno. Pjotr Mamonov je genijalan. Preporučujem i film „Car“ od istog reditelja sa istim glavnim glumcem.

3. „Ples u tami“ Lars fon Trir

Generalno nisam ljubitelj mjuzikla, ali ovaj film izdvajam upravo zbog te forme. Možda ne njegov najbolji film, ali svakako najzanimljiviji. Spoj sumorne svakodnevnice i bajkovite mašte. Pored neverovatnog dara za muziku, Bjork je ovde pokazala i glumačko umeće i oduševila me.

4. „Klimaks“ Gaspar Noa

Volim i ovog reditelja, njegovu ekstremnost. Ovaj film izdvajam zbog njegove atmosfere i načina na koji je snimljen. Po istinitom je događaju. Od erosa do tanatosa za dva sata. Takođe mi je bilo zanimljivo što je velikim delom nastao iz improvizacije.

5. „Lepota poroka“ Živko Nikolić

Najveći. Teme ovog filma, snimljenog ’86, jesu čini mi se aktuelnije nego ikad. Patrijarhat, bračni i porodični odnosi, rodni i seksualni identiteti, položaj žene u društvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare