Pet najboljih filmova svih vremena, prema izboru Marka Đorđevića

Kultura 21. apr 202407:33 13 komentara
N1 Beograd

Nakon što je veliku pažnju javnosti privukao filmom "Moj jutarnji smeh", Marko Đorđević postigao je isti uspeh ostvarenjem "Za danas toliko", koji je trenutno na bioskopskim repertoarima, a u kojem potpisuje režiju, scenario i montažu.

Za čitaoce N1 Đorđević je izdvojio pet fimova koje smatra najboljih svih vremena.

1. „Prisluškivanje“ ( Frensis Ford Kopola, 1974)

Đorđević je rekao da je pomalo sramota priznati, ali tek je skoro odgledao „Kum-a“. „Dodajem svoj glas na listu miliona onih kojima je Kopola jedan od najvećih. Posebno mi je drag njegov eksperiment – „Tetro“ iz 2009.“, naglasio je reditelj.

2. „The Master“ (Pol Tomas Anderson, 2012)

Reditelj je istakao da mu je ovaj savremeni američki reditelj omiljen. „Jednostavno gledajući njegove filmove sve upijam, od glume preko scenografije, pokreta kamere, muzike. Toliko je detalja da svaki njegov film gledam puno puta a ovaj pomenuti, najviše“, rekao je Đorđević za N1.

3. „Alisa u gradovima“ (Wim Wenders, 1974)

Reditelj je otkrio da su mu rani filmovi Wima Wendersa jako inspirativni zbog njegove saradnje sa glumcem Ridiger Foglerom. „Mnogo emotivnosti osećam u njegovoj glumi uz konstantnu zabavu“, rekao je Đorđević.

4. „Fitzcarraldo“ (Verner Hercog, 1982)

Reditelj je istakao koliko je samo intenziteta prisutno u radu Vernera Hercoga. „Deluje kao da je spreman da napravi film čak i da mu neko oduzme kameru. Nestvarna ličnost, jako inspirativna“, ocenio je.

5. „Bol i slava“ (Dolor y gloria, Pedro Almodovar, 2019)

Đorđević je naveo da se često vraća Almodovarovim filmovima, pre svega, kako je istakao, zbog tih scena praćenih muzikom posle kojih se osećaš živo i zaljubljeno u život.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare