Pet najboljih filmova svih vremena, prema izboru Vjere Mujović

Kultura 31. mar 202407:29 11 komentara
Nova

U okviru rubrike N1 "Pet najboljih filmova svih vremena" pitamo naše glumce i glumice koja bi se ostvarenja našla na toj listi prema njihovom izboru.

Glumica Vjera Mujović podelila je sa nama svoj izbor, ogradivši se da je jako teško odabrati pet naslova jer ima mnogo dobrih i velikih filmova.

„Dvadeseti vek“ (Novecento, 1976), Bernardo Bertoluči

„Gledala sam kao dete ‘Dvadeseti vek’ i to me je delo na nekom intuitivnom nivou opčinilo. Svaki put vidim u njemu nešto novo i potvrdim koliko je taj film divan i božanstven. Najavljuje surovost, a nije surov. Fantastični film velikog Bertolučija“, rekla je Mujović

„Zimski san“ (Kış Uykusu, 2014), Nuri Bilge Džejlan

„Inače sam obožavateljka Džejlana, ali mislim da je ovo njegov najbolji film. Traje tri i po sata, ali to ne smeta ni ljudima koji ne vole duge filmove. Rađen je po Čehovu i pokazuje koliko  duh, karakter, mentalitet (koji su važni za filmsku umetnost) nekada postanu nevažni, prelaze sve granice i vraćamo se na one osnovne ljudske potrebe za komunikacijom i za ljubavlju“, navela je glumica.

„Četristo udaraca“ (Les Quatre Cents Coups, 1959), Fransoa Trifo

„To je film mog detinjstva. Kasnije sam i upoznala glumca koji je igrao u tom filmu. Već je bio star i ja sam se razočarala, ali ništa nije moglo da mi pokvari utisak tog filma i koliko sam ga puta gledala u detinjstvu. Dok sam se smejala uz ‘Američku noć’, plakala sam uz ‘Četristo udaraca'“, objasnila je.

„Mimino“ (1977), Georgi Danelija

„‘Mimino’ je legendarna sovjetska komedija o pilotu male avijacije. Tu su baš važni duh, karakter i mentalitet gruzijslog i jermenskog naroda, koji na neki način podsećaju na naše prostore, ali je još duhovitije jer nisu naši. U bivšem Sovjetskom savezu to je legendarni film. Ne otvaraju se samo restorani koji se zovu ‘Mimino’, već nose nazive po čitavim replikama iz tog filma. Tako se jedan restoran zove ‘Zašto vi ne jedete ujutru kefir, ne volite?’. Ljudi su na tim prostorima iznenađeni što sam gledala taj film i do te mere ga volim. Mimino inače znači soko, i kada hoću da se oraspoložim, ja ga gledam. To je jedna od najboljih komedija koje sam gledala u životu“, rekla je Vjera Mujović.

„Raspoloženi za ljubav“ (In the Mood for Love, 2000), Vong Karvaj

„Sve mi se u tom filmu dopada. To je produkciono jednostavan film, ali je čaroban, tajnovit. Govori o ljubavi i ljubavničkim odnosima, pun lepote i tajne i predivno snimljen, sa fenomenalnom muzikom koju sam besomučno slušala i ne gledajući samo film“, opisala je.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare