Petrović: Bora Stanković bio esteta, kao Dejvid Bouvi

Kultura 23. maj 202111:59 1 komentar
N1

Filmom "Nečista krv - greh predaka" hteo sam da pokažem da su sva vremena divna, i da u svim vremenima postoji ljubav, rekao je reditelj Milutin Petrović govoreći u Novom danu o filmu baziranom na delima Bore Stankovića, snimljenom prema scenariju kultnog domaćeg sineaste Vojislava Voje Nanovića nastalom pre nepunih pola veka.

Nakon glasina o izgubljenom scenariju koje je sedamdesetih godina prošlog veka napisao jedan od najvećih scenarista Jugoslavije, Vojislav Voja Nanović, Petrović je, kako kaže, krenuo da ga traži.

„Tražio sam ga iz radoznalosti, iz ljubavi prema filmu, nije mi na pamet palo da bi to moglo da ima relevantnost danas“, navodi reditelj i dodaje da je ipak bio iznenađen kad je počeo da ga čita.

Voja Nanović uzeo je celokupno delo Bore Stankovića i napravio porodičnu sagu, objašnjava reditelj.

„Mi se bavimo periodom koji se bavi pričom o Sofkinom dedi, Hadži Trifunu, Voja ja napravio braću, unuke, decu, sestriće, strine… Fascinantan način na koji je on razmišljao, danas 30 scenarista da skupimo ne bismo uspeli to da napravimo“, smatra on.

Lik Hadži Trifuna tumači iskusni Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću.

Upitan o saradnji sa Bjelogrlićem, Petrović je rekao da su reditelji najbolji glumci. „Jer su prošli najveću muku sa glumcima na setu, i posle u montaži, jako su dobri i precizni glumci, ne ljute se kad im kažeš da se pomere zbog svetla, pošto razumeju“, kazao je dodavši da Bjelogrliću duguje dosta za svu pomoć tokom snimanja.

U glumačkoj postavi su i Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan i Nela Mihailović.

„Mladi misle da su njihovi životu dobri i dostojni zezanja, a da su prethodni nekako tužni.. ovim filmom sam hteo da pokažem da su sva vremena divna, i da u svim vremenima postoji ljubav“, dodaje reditelj.

Producenti kažu da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od veka napisao Bora Stanković, a u filmske junake oblikovao Nanović. U regionalnu bioskopsku distribuciju krenuće iz Srbije, od 26. avgusta.

„Vranje je tada bio divan grad, i to vreme… Možda i nije bilo, ali u Borinoj književnosti ono je bilo divno, Bora je bio čovek esteta, kao Dejvid Bouvi, imao je oko za to da primećujene neke neverovatne strvari“, zaključio je reditelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare