Petrović: Sve je mejnstrim, nama se preti time da ne budemo deo stada

Kultura 22. jan 202310:2416 komentara

Pisac Miomir Petrović izjavio je u Novom danu da se "nama preti time da ne budemo deo stada". "Još je gore i komplikovanije kada su u pitanju ozbiljne stvari, kada je u pitanju kovid, rat u Ukrajini... Morate da se stavite na jednu stranu eksplicitno, čak nije dovoljno ni da je neko s nama, ako nije s nama, on je sigurno protiv nas", kaže on.

Osvrnuo se na razliku među epohama.

„Ja dolazim iz jedne epohe, nama je bilo u interesu da se pohvalimo čitanjem retkih pisaca za koje drugi nisu čuli, čiji je prevod na srpski teško napraviti, 30 godina kasnije, sve je mejnstrim, niko ne pokušava ni da otkrije, ni da bude deo ciljne grupe, nego svi moramo zajedno“, kaže.

Ističe da „svi mi pokušavamo da pravimo auru o nekoj fanstastičnoj uspešnosti.

„To sve zajedno izgleda, ne samo književnost, muzika, politika, kao jedan fototapet iz Tvin Piksa, svi smo nasmejani, kao uspešni, a umetnici su jako zabrinuti“, kaže.

Nama se, kaže on, preti time da ne budemo deo stada.

„Još je gore i komplikovanije kada su u pitanju ozbiljne stvari, kada je u pitanju kovid, rat u Ukrajini… Morate da se stavite na jednu stranu eksplicitno, čak nije dovoljno ni da je neko s nama, ako nije s nama, on je sigurno protiv nas. Dolazimo do onog besmisla, ili navijate za Crvenu zvezdu ili Partizan ako ste iz Beograda, pa se onda neko pita ko je ikad navijao za OFK, pa jeste, nego nije primećen taj diskurs“, kaže on.

Komentarišući pisanje srpskih medija, kaže da mu je najinteresantniji bio „fenomen nesrećne žene Ane Volš“.

„I njenog supruga Brajana. Interesantno mi je bilo koliko i tu pokušavamo da ličimo na Ameriku, da se bavimo izuzetno detaljno, senzacionalistički, jednom tragedijom, za koju verujem da se slične dešavaju u Americi, nažalost, vrlo često. To što je ona poreklom Srpkinja, jeste zašto je taj slučaj markantniji za nas i njenu porodicu, ali mogli smo malo u medijima da spustimo loptu, tu nema ničeg što je šire od jedne užasne porodične tragedije“, kaže on.

Osvrnuo se i na tekst nedeljnika Vreme „Heroji ili očajnici“, u kome se spominje i slučaj ubistva investitora od pre nekoliko godina.

„Tri hiljade godina mi govorimo, pišemo i čitamo o Davidu koji se bori protiv Golijata. Iz fabrike priča, to je jedino dinamično, s druge strane, i ja dolazim iz neke epohe filmske prljavog inspektora Harija, gde smo mi saznavali da je policija korumpirana i inertna, pa se pojavljuje osvetnik Zoro… I kod nas, institucije su do te mere inertne, da naravno poveranja uopšte nema, ne mogu ja u javnom govoru da opravdam zauzimanje pravde u svoje ruke, ne možemo mi navijati, ali apsolutno možemo razumeti. Hajde da obrnemo igru, pa da kažemo, da je posegla za polugama institucija i demokratije, da li bi ta gospođa uspela da se odbrani, naravno da ne bi, ili postoji dovoljno veliki broj indicija da ne bi“, kaže on.

Govorio je i o knjizi princa Harija.

„Čak sam se i aktivno uključio u to i pogledao dokumentarac, to je estradizacija i infantilizacija, meni je to smešno iz pozicije srpskog ili balkanskog društva. Mi imamo kraljevsku porodicu, kada bismo mi imali prenos njihovog venčanja ili neke proslave, partizani ili četnici bi palili jedni drugima kosu, a za rođendan kraljice Elizabete su mediji bili blokirani, znali smo i cenu kočije, dok ljudi nemaju socijalnu pomoć. Sad na sve to, jedna devojka, Megan, nije valjda znala gde se udaje, Megan koja ništa nije znala ni o princezi Dajani, i tim čudnim situacijama, pa i njenom tragičnom i vrlo misterioznom kraju, Megan je sada iznenađena princeza, a Hari, on je iznenađen što postoje kraljevske porodice. Možda sekretar kralja Čarlsa organizuje ovo sa Megan i Harijem, uopšte me ne bi iznenadilo, jer para na paru ide“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar