Pionir nove slike, pokretač Akademije: Destil u Modernoj galeriji Beograd

Kultura 02. okt 202315:30 1 komentar
Milovan Destil Marković

Izložba Milovana Destila Markovića, jednog od najznačajnijih umetnika osamdesetih godina, pionira nove slike u Srbiji i Jugoslaviji i jednog od protagonista duha novog talasa, biće postavljena od 6. oktobra do 7. novembra u Modernoj galeriji Beograd.

Na izložbi u Modernoj galeriji Beograd, biće prikazan Destilov opus osamdesetih godina, slike koje su bile izlagane u Galeriji SKC-a, na Bijenalu u Veneciji, Trijenalu u Indiji i u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Tokom mesec dana trajanja izložbe biće izloženo 10 radova, mahom slika velikog formata, rađenih u različitim tehnikama koje povezuje svojevrsni minimalizam, gde dominira upotreba crne/bitumena i zlatnih listića.

Markovićev veliki opus rađa se upravo ranih osamdesetih godina prošlog veka, odmah posle završenih studija likovnih umetnosti u Beogradu, a njegovi počeci vezuju se za čuvenu galeriju Studentskog kulturnog centra.

U katalogu za izložbu, istoričarka umetnosti, Danijela Purešević kaže da je svoje umetničko ime De Stil (kasnije Destil) dodao 1982. godine „poigravajući se imenom umetničke grupe De Stijl i nadimkom svog dede, koga su, budući da se bavio proizvodnjom rakije, zvali Destilacija.

Milovan Destil Marković

Tada u Galeriji SKC-a ostvaruje, kada je reč o tretmanu prostora slike, manifestnu izložbu „Fragmenti slike“. Sliku dekonstruiše, cepa, ambijentalizuje – njen prostor proširuje na celokupni volumen galerije, tretirajući ga kao sakralni prostor, kao hram“

U Destilovoj uzbudljivoj biografiji, pored podatka da je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, stoji da je sa Vlastimirom Mikićem organizovao umetnički dvojac – Žestoki, da je učestvovao na brojnim najznačajnijim međunarodnim smotrama (u Evropi, Aziji, Australiji i Americi), kao i na grupnim i samostalnim izložbama širom sveta, zatim druženje sa velikim umetnicima svog vremena, ali i osnivanje kultnog beogradskog kluba Akademija, upravo sa Vlastom Mikićem, gde je 1985. radio i kao DJ.

Ranih osamdesetih godina 20.veka Destil izučava ikone i freskoslikarstvo srpsko-vizantijskih srednjovekovnih spomenika, što će se značajno odraziti na njegovo poimanje umetnosti.

1986, Bijenale u Veneciji

Posle nastupa na izložbi Aperto ‘86 u sastavu Bijenala u Veneciji 1986. prelazi u Nemačku, u Berlin gde do danas boravi i radi kao nezavisni umetnik.

De Stilovi radovi su deo brojnih kolekcija širom sveta. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, najviše u Nemačkoj i Jugoslaviji – između ostalih, dobitnik je nagrade 24.Oktobarskog salona, 1984.godine i Politikine nagrade 1986.godine (dotadašnji najmlađi dobitnik ove prestižne nagrade), a vredi pomenuti da je i dobitnik stipendije Pollock Krasner Fondacije, Njujork.